Måling før kommunalt topmøde: Mange borgmestre siger nej til økonomiaftale

Politik

09/03/2016 09:21

Nick Allentoft

Der er lagt op til dramatik på Kommunalpolitisk Topmøde 2016 i Aalborg torsdag-fredag i denne uge.

Her skal kommunalpolitikene diskutere det såkaldte omprioriteringsbidrag, som regeringen vil have med i økonomiaftalen mellem regeringen og kommunerne for 2017. Det pålægger kommunerne at spare én procent af deres budget, som regeringen kan råder over i finansloven.

Men Kommunernes Landsforening skal ikke gå med til en økonomiaftale med et omprioriteringsbidrag, der reelt betyder minusvækst i kommunerne. Sådan lyder et forslag, som kommunalpolitikerne skal stemme om torsdag.

Og det forslag kunne meget vel blive vedtaget, viser en ny måling, som Avisen.dk omtaler i dag. Den er lavet af Epinion for FOA og BUPL blandt landets borgmestre.

Læs også: Mette F udfordrer regeringen på omprioritering. DF leger med

60 borgmestre er blevet interviewet i undersøgelsen i perioden 20. februar-7. marts. 53 procent af de 60 adspurgte borgmestre erklærer sig 'enig' eller 'helt enig' i udsagnet:

"KL bør ikke indgå økonomiaftalen, hvis regeringen benytter en styringsmodel, hvor de først høster besparelser og efterfølgende uddeler ”gaver” ved Finanslovsaftalen."

Det er aldrig før sket, at kommunerne og regeringen ikke bliver enige om en økonomiaftale.

Men konflikten om omprioriteringsbidraget kan være med til at ændre grundlæggende på den måde, den kommunale økonomi bliver forhandlet på, vurderer kommunalforsker Kurt Houlberg fra KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.)

- Der er store ting på spil, som også kan rokke ved den uskrevne regel om, at man skal indgå en økonomiaftale, siger han til Avisen.dk.

I Frederikshavn vækker den nye undersøgelse begejstring. Det er borgmester Birgit S. Hansen (S), der har stillet forslaget om, at KL ikke skal gå med til omprioriteringsbidraget. Hun er glad for opbakningen fra borgmester-kollegaerne.

- Formålet er at bakke op om vores forhandlere og sende et klokkeklart signal til regeringen om, at det her er noget, der bekymrer os ude i kommunerne, siger hun til Avisen.dk.

De to fagforbund, der har fået foretaget rundspørgen, er både overraskede og glade over resultatet.

- Det har aldrig før i mands minde været så tydeligt, at kommunerne sætter hælene i og siger, at de ikke kan stå til måls for det overfor deres borgere, siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Også i pædagogernes fagforening BUPL er man glad for borgmestrenes svar. Forbundets formand, Elisa Bergmann, håber, at de nu vil holder ved.

- KL bliver nødt til at sætte foden ned. Omprioriteringsbidraget vil betyde besparelser, og det vil sige, at det vil gå ud over den pædagogiske kvalitet, siger Elisa Bergmann.

Syv ud af 10 borgmestre siger i undersøgelsen, at de ikke kan gennemføre omprioriteringsbidraget, uden at det vil gå ud over servicen og velfærden i kommunerne.

I undersøgelse ringede Epinion til alle landets borgmestre og fik fat i 60. Hvilken partifarve de har, er ikke registreret.

Mest Læste

Annonce