Madpakker bliver erstattet af et sundt frokostmåltid i flere dagtilbud

Velfærd

05/01/2015 11:29

Suleman Haider

Når de randrusianske børn i dag skal i børnehave efter juleferien slipper omkring 600 børnehavebørn for at lægge madpakken i tasken. En række daginstitutioner har indført nye frokostordninger, der omfatter både vuggestue- og børnehavebørn. De nye frokostordninger skal sikre sund mad og går til kamp mod kræsenheden.

I Randers er frokosten sat på dagsordenen i både vuggestuer og børnehaver. I efteråret blev der afholdt valg blandt forældrene om, hvorvidt et dagligt frokostmåltid skal erstatte madpakken. Gode erfaringer fra de vuggestuer og enkelte børnehaver, der i forvejen havde en frokostordning, har fået andre til at vælge en lignende ordning. I årene 2015 og 2016 tilbydes i alt1800 børn i vuggestuer og børnehaver et sundt frokostmåltid i dagtilbuddet.

I langt de fleste institutioner produceres frokostmåltidet i børnehavens eller vuggestuens køkken. Der er blevet ansat en kostmedarbejder i den enkelte institution, som er ansvarlig for madplaner og fremstilling af frokostmåltidet. Andre steder er der indgået en aftale med leverandører som Fru Hansens Kælder og Mellerup Skolehjem, der i forvejen tilbereder frokostmåltider til børn.

”Vi har valgt en ordning, hvor 80 procent af maden er økologisk. Det er vigtigt, at vi sikrer vores børn en både nærende og sund mad. Forældre behøver ikke længere at bekymre sig om at lave ernæringsrigtige madpakker i en travl hverdag. Med frokostordningen gør vi det nemt for forældrene og sikrer, at børnene får den nødvendige sunde kost, som ikke kun bør være forbeholdt de ressourcestærke familier.” fortæller Bente Gråkjær, der er leder af Dagtilbud Midt.

Gør noget ved kræsenheden

Mange forældre kender sikkert til, at deres barn ikke vil spise de sunde råvarer som eksempelvis fisk og broccoli. Den sunde mad kan nemt blive erstattet af usunde alternativer for at sikre, at ens barn i det mindste får noget at spise i løbet af dagen. Ifølge Michael Ross, der er leder af Dagtilbud Sydvest, kan en madordning være med til at ændre på den situation.

”Vi etablerer et fællesskab omkring maden og gør børnene nysgerrigrige på at smage nye ting. Når de alle spiser det samme til frokost, er det nemmere at komme af med kræsenheden. Det enkelte barn føler sig tryg ved at spise det, som de andre børn også spiser. På den måde oplever vi, at forældre forundret spørger os, hvad vi mon har gjort, for nu glider for eksempelvis broccolien bare ned, uden der skal være en kamp med barnet rundt om det hjemlige middagsbord,” fortæller Michael Ross.

Hans erfaring er også, at man undgår en række konflikter blandt børnene, når de spiser det samme. Sidst men ikke mindst får børnene mulighed for at lære om vores fødevarer på en helt anden måde.

”Vi går meget op i tanken fra jord til bord og inddrager børnene i et vist omfang i madlavningen. På den måde bliver frokostordningen også et pædagogisk værktøj, der kan understøtte det enkelte barns udvikling,” fastslår Michael Ross.

Sunde madvaner og fællesskab

En af de forældre som har stemt for den nye madordning er Anders Mortensen, der også er bestyrelsesformand for Dagtilbud Sydvest. For ham handler valget om det gode kosttilbud, som et alternativ til de hjemmesmurte madpakker.

”Jeg har en forventning om og tillid til, at der bliver serveret mad lavet af gode sunde råvarer. Dette kan medvirke til, at skabe nye madvaner hos børnene og skabe et større fællesskab omkring måltiderne, og så er det dejligt nemt.” siger Anders Mortensen.

Hos de seks afdelinger, som er med i madordningen hos Dagtilbud Sydvest, bliver der foruden frokost også tilberedt et lille morgenmåltid og en sund eftermiddagssnack.

 

Mest Læste

Annonce