Nu får vi sociale flygtninge: Findes der venligboere for udsatte danskere?

Velfærd

22/08/2016 16:22

Nick Allentoft

Med kontanthjælpsloft og 225-timers regler får vi sociale flygtninge. Børnefamilier og socialt udsatte i tusindvis får brug for venligt sindede medborgere, der vil støtte og hjælpe med praktiske ting. Spørgsmålet er, om der findes venligboere for udsatte danskere.

Boligselskaber og socialkontorer over hele landet varsler, at børnefamilier i hobetal står foran udsættelse af deres boliger, når kommunen skærer eller måske direkte fjerner deres kontanthjælp. De får ikke andet valg end at flytte fra et udsat boligområde til et andet.

Mere af Nick Allentoft

Nick Allentoft kan bookes som ordstyrer eller foredragsholder. Skriv til Nick.Alle hans artikler og ledere kan du læse her.Læs også hans bog Velfærdsillusionen. Findes som lydbog her, og som alm. bog her.  Hør uddrag og podcasts her.

Men de flytter med risikoen for, at børnene snart bliver taget fra dem.

De flytter måske endda med tanken om, at de måske helt må opgive at tage sig af deres børn. For når man først sidder der på bunden er det svært at finde en vej op, når samfundet - udtrykt gennem kommunen og velfærdssystemet - tilsyneladende kun har interesse i at trampe nedad.

Socialrådgivere og sagsbehandlere har siden nytår haft så travlt med kontanthjælpsloft og andre nye regler, at tiden til at hjælpe udsatte familier er forsvundet. Det handler primært om at nå sagspuklerne.

Borgerne bliver overladt til sig selv. Børnene er blot uskyldige brikker i det spil.

Indtil sagsbehandlerne om kort tid må reagere på underretninger fra naboer, pædagoger eller skolelærere, når meldinger om børn, der vantrives, vælter ind. Underretningerne bliver kommunerne nødt til at reagere på, for ender det med tragedie for en familie, som nogen har underrettet myndighederne om, ja, så kender vi historierne.

I september træder kontanthjælpsloftet for alvor i kraft. I oktober træder 225-timers reglen i kraft. Begge forhold vil presse i forvejen udsatte familier og borgere endnu mere. De får brug for hjælp fra medborgere i hele landet.

Udsatte danskere får derfor brug for hjælp og støtte fra almindelige ressourcestærke danskere. Hvis velfærdssamfundet skal vise sig fra en stærk side er det nu. 

Tusinder har støttet op om venligboerne. Internationale medier har skrevet om, hvordan danskere i sympati og medfølelse har samlet sig om at byde flygtninge velkomne.

Kan hensyns- og omsorgsfulde borgere på samme måde samle sig i et stærkt og velorganiseret engagement og støtte de udsatte danskere, der har brug for hjælp den kommende tid?

Findes der venligboere for sociale flygtninge?

Må danskerne hjælpe socialt udsatte borgere uden kommunerne kalder det forbudt vennehjælp? 

Note

Efter udgivelse dukkede et eksempel på Venligboere for socialt udsatte op. Læs om Næstehjælperne her.

 

 

Mest Læste

Annonce