Ny aftale om medfinansiering af stofindtagelsesrum

Politik

14/08/2013 13:19

Freja Eriksen

Regeringen og Enhedslisten sikrer med en ny aftale, at kommunerne også i 2014 og 2015 kan få økonomisk støtte til at etablere og drive stofindtagelsesrum, hvor stærkt afhængige stofmisbrugere kan tage deres stoffer under ordnede forhold.

Danmark fik sit første stofindtagelsesrum i oktober sidste år, da Københavns Kommune og Mændenes Hjem slog dørene op for et midlertidigt stofindtagelsesrum ved Halmtorvet i København. Her har misbrugere hver dag kunnet møde op mellem kl. 8.30 og 23.30 og få udleveret rene sprøjter og kanyler og tage deres medbragte stoffer under overvågning af kvalificeret personale, der kan gribe ind, hvis de får en overdosis. Og det er sket flere gange, siden stofindtagelsesrummet åbnede.

Erfaringerne fra København er så positive, at regeringen og Enhedslisten er blevet enige om, at København og andre kommuner, der allerede har eller ønsker at etablere tilbuddet til stofmisbrugere, også i 2014 og 2015 kan få økonomisk støtte fra staten.

”Stofindtagelsesrummene redder liv og giver de mest udsatte misbrugere mulighed for at leve et mere værdigt liv. Og de betyder også, at beboere, der lever i bydele med mange stofmisbrugere, får færre gener, fordi en del af fixeriet flytter væk fra gader, trappeopgange og baggårde. Derfor er jeg utrolig glad for, at vi sammen med Enhedslisten nu giver en økonomisk håndsrækning, så kommunerne de kommende år kan drive og udvide stofindtagelsesrummene”, siger sundhedsminister Astrid Krag.

Med aftalen er der afsat 35,8 mio. kr. de kommende to år – 15,8 mio. kr. i 2014 og 20 mio. kr. i 2015 – til kommunale stofindtagelsesrum. Kommunerne skal selv med bidrage med mindst tilsvarende finansiering, så samlet set vil der blive afsat mindst 31,6 mio. kr. i 2014 og 40 mio. kr. i 2015.

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, ser gerne, at stofindtagelsesrummene bliver et tilbud i flere byer:

”Fixerum bliver nu en fast del af vores sundhedstilbud til stofmisbrugerne. Jeg håber også, at vi kommer til at se flere byer, som åbner fixerum. De første erfaringer viser, hvor livsvigtigt et initiativ det rent faktisk er”, siger Stine Brix.

Regeringen og Enhedslisten har tidligere afsat en pulje på 17 mio. kr. (7 mio. kr. i 2012 og 10 mio. kr. i 2013) for at hjælpe kommunerne i gang med stofindtagelsesrummene. 

Fakta om stofindtagelsesrum

Med en lovændring i juni 2012 har regeringen og et flertal i Folketinget gjort det muligt for kommuner at oprette og drive stofindtagelsesrum, hvor stærkt afhængige stofmisbrugere over 18 år kan indtage deres egne medbragte stoffer. Kommunerne kan også indgå driftsoverenskomst med selvejende institutioner om driften af stofindtagelsesrum.

Stofindtagelsesrummene skal bl.a. medvirke til nedbringe dødeligheden blandt stofmisbrugere, forbedre deres sundhedsmæssige og sociale forhold samt begrænse generne for det omgivende samfund.

Der er åbnet stofindtagelsesrum i København (oktober 2012) og Odense (februar 2013), og også i Aarhus har kommunen planer om at etablere et.

Mest Læste

Annonce