Diskrimination går begge veje

23/06/2011 11:01

Nick Allentoft

Både unge danskere og indvandrere foretrækker at samarbejde med deres egne. Også selv om det giver lavere løn.

Forskellen mellem "dem og os" stikker dybt blandt unge i Danmark.
Uanset om navnet er Mads eller Muhammed, foretrækker overraskende mange at arbejde sammen med en af deres egne. Også selv om de kan tjene flere penge, hvis de vælger en jævnaldrende med anden etnicitet.
Det viser en undersøgelse med unge fra gymnasier og andre ungdomsuddannelser i Storkøbenhavn finansieret af Rockwool Fondens Forskningsenhed.
- Det er unge, som hele livet har gået i skoler, hvor der både har været danskere og muslimer. Derfor er det overraskende, at så relativt mange foretrækker at gå ned i løn for til gengæld at samarbejde med en som dem selv, siger forskningschef Torben Tranæs.
De unge, som ikke vidste de deltog i et eksperiment, blev rekrutteret til at pakke breve på akkord. På den første dag arbejdede de alene, så forskerne kunne måle, hvor hurtige de var på fingrene.
På andendagen fik de besked om at arbejde to og to, da det ville øge effektiviteten. De skulle derfor vælge en partner og fik, foruden navne, oplyst, hvor mange breve hver enkelt dagen inden havde pakket per time.
Eksempelvis fik Ahmed mulighed for at vælge enten Mohammed med 55 breve i timen eller Rasmus med 75.
Næsten fire ud af 10 vælger partner med samme etnicitet, selv om det betyder, at timelønnen går ned. Både danskere og indvandrere accepterer i gennemsnit en lønnedgang på otte procent.
Det bør vække til eftertanke, at så forholdsvis mange er villige til at betale for at slippe for de andre, mener forskningschef Torben Tranæs:
- I fremtiden kommer vi i højere grad til at leve i et samfund med forskellige etniske grupper. Derfor bør uddannelsesinstitutioner og virksomheder tage det alvorligt, så vi lærer at lægge det fra os.

Mest Læste

Annonce