EU's kommissionsformand truer Danmark

23/06/2011 09:03

Nick Allentoft

Barroso advarer mod underminering af Schengen-samarbejdet. Diplomater er sikre på, at han tænker på Danmark.

I et brev til alle EU's stats- og regeringschefer advarer kommissionsformand José Manuel Barroso nu direkte landene mod at underminere Schengen-samarbejdet med national grænsekontrol.
Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Truslen om at skride ind kommer forud for aftenens EU-topmøde i Bruxelles, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i forvejen er under pres for at forklare den omstridte, skærpede danske toldkontrol ved grænserne.
- Kommissionen vil ikke tøve med at skride ind, hvis der sættes spørgsmålstegn ved de grundlæggende ting i det europæiske projekt, skriver Barroso i brevet, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.
Barroso nævner ikke specifikt Danmark, men ledende diplomater i Bruxelles er ifølge Jyllands-Posten ikke i tvivl om, at beskeden er rettet mod den danske regering.
EU-Kommissionen har i forvejen advaret om, at Danmark kan være i færd med at overtræde reglerne både på det indre marked og i Schengen-samarbejdet om åbne grænser.
Lars Løkke Rasmussen mener dog ifølge avisen, at Barossos brev primært er henvendt til Frankrig og Italien, som ønsker at genindføre grænsekontrol for at værne sig mod store flygtningestrømme.
Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, siger til Jyllands-Posten, at der er tale om "utidig indblanding fra en kommissionsformand, der puster sig op".
Imens er oppositionens forsøg på at rulle planen om øget grænsekontrol udskudt med en uge. Men efter et samråd med justits- og skatteministrene onsdag stod Folketingets skatteudvalg med 27 ubesvarede spørgsmål og kunne derfor ikke afgive en ventet betænkning.
Derfor er afstemningen i folketingssalen udskudt til fredag i næste uge.
/ritzau/

Mest Læste

Annonce