Sparekniven rammer de ældre igen

27/06/2011 09:49

Nick Allentoft

FOA og Ældre Sagen mener, at grænsen for, hvad man kan byde de ældre er nået. KL afviser kritikken.

Ældre mennesker må snart vente endnu længere tid på et brusebad, eller at lejligheden får en tur med støvsugeren.
For selvom ældresektoren har været igennem en kraftig slankekur det seneste år, er det ikke slut endnu, skriver Ugebrevet A4.
En ny undersøgelse blandt cheferne for ældreplejen i 64 kommuner, som analysefirmaet Epinion har foretaget for FOA, viser, at de ældre også kan se frem til store besparelser i 2012.
Halvdelen af kommunerne svinger sparekniven til næste år, og i godt hver tredje kommune vil der være færre ansatte per ældre.
De pressede kommunekasser betyder blandt andet, at besparelserne går ud over opgaver som pleje og rengøring.
- Vi ryger ud i en ældrepleje, som vi simpelt hen ikke kan være bekendt. Især når besparelserne går ud over den personlige hygiejne, bliver det uværdigt, siger formand for FOA's social- og sundhedssektor Karen Stæhr til Ugebrevet A4.
Også hos Ældre Sagen mener man, at grænsen for, hvad man kan byde de ældre, er nået.
- Der er allerede skåret kraftigt ned, og vi mener ikke, der er basis for at skære yderligere på serviceniveauet, uden at det kommer til at gå ud over livskvaliteten for de ældre, siger Ældre Sagens souschef Jens Højgaard.
I Kommunernes Landsforening (KL) erkender man, at besparelserne rammer de ældre. Men der er ingen grund til bekymring, lyder det.
- Vi har måske tidligere været lidt for flinke, når vi har bredt hjælpen ud over det hele. I dag bliver vi nødt til at være skarpere, så vi bruger ressourcerne der, hvor der er størst behov, siger formand for social- og sundhedsudvalget i KL, Anny Winther.
Serviceniveauet på ældreområdet har fået en ordentligt hak nedad i 2011.
86 procent af kommunerne har sparet på rengøringen, mens 17 procent har skåret ned på den personlige pleje, viser undersøgelsen.
/ritzau/

Mest Læste

Annonce