Telehomecare i den helt store skala i Nordjylland

Velfærd

01/03/2012 14:33

Nick Allentoft

Hvordan håndterer man telemedicin og Patient Empowerment i sundhedsvæsenet, når man skal holde styr på op mod 4.000 kronikere?

Det kom kontorchef Alice Morsbøl fra Region Nordjylland ind på onsdag, da hun fortalte om stor-skala-projektet TeleCare Nord til sundhedsvæsenets topledere under StrategiTorvet Sundhedsvæsen på Comwell Borupgaard i Snekkersten.

Mulighederne for at kombinere telemedin (telehomecare) og Patient Empowerment er mangfoldige. Derfor har Region Nordjylland skudt projektet TeleCare Nord i gang. Her er målet, at mindst 1.950 patienter vil deltage. De konkrete mål er et bedre liv for borgere, færre indlæggelser og besparelser på bundlinjen.

Kommuner kan spare 20.000 per patient
Pilotprojekter med IT hos KOL-patienter i Nordjylland  har vist, at man kunne halvere indlæggelsestider og øge livskvaliteten hos deltagerne. Kommunernes årlige plejeomkostninger faldt med 20.000 kroner per deltager. Det nye projekt løber fra 2012-2014.

- Telemedicin skal være med til at understøtte behandlingen og rehabiliteringen af borgeren. Fra mindre projekter ved vi, at selve kontakten igennem telemedicin er med til at berolige patienterne, når de ved, der bliver holdt øje med dem, sagde kontorchef Alice Morsbøl.

Udfordringen i det tre-årige projekt er at få alle aktører med i både den primære og sekundære sundhedssektor og patienterne.

- Den største udfordring er at få et stor-skala-system til at fungere og ikke bare et projekt med 10-30 mennesker, som Region Nordjylland indtil videre har erfaring med.

- Målet er at kunne gribe ind før det går galt og forebygge indlæggelser. Men der skal findes veje til at oplære patienter i brug af dimser og udstyr, der ikke er så omkostningstunge. I de mindre projekter er nogle blevet uddannet i at bruge udstyr på sygehuset andre har fået instrukser i hjemmet. Udfordringen bliver at behandle data fra rigtig mange mennesker.

Region Nordjylland regner med at have udviklet en business-case om to år. I TeleCare Nord er der oprettet en styregruppe af blandt andet praktiserende læger, patientforeninger og sygehusrepræsentanter.

I 2014 er målet at have fået fat på 95 procent af patientgruppen på 2.000. Omkostningerne skal dækkes af enten kommunerne eller regionerne og i nogle tilfælde i fællesskab.

FAKTA: Ideen med TeleCare Nord er, at patienter med KOL ved hjælp af udstyr i eget hjem får overvåget lungefunktion, puls, iltmætning i lungerne, blodtryk osv, mens sygehus, hjemmepleje, praktiserende læge, sundhedscenter og patienten selv følger med og kan gribe forebyggende ind. Projektet vil også indeholde træningsprogrammer til patienterne.

 

Mest Læste

Annonce