Omskæring af drengebørn: Borgerforslag øger pres på partier

Politik

12/04/2018 08:00

Nick Allentoft

To ud af tre regeringspartier har nu besluttet at fritstille sine medlemmer ved drøftelse af borgerforslag om aldersgrænse for drengeomskæring

Presset på retten til religiøst begrundet omskæring af drenge synes større end nogensinde, skriver Kristeligt Dagblad.
Regeringspartiet Konservatives værdiordfører Naser Khader fortæller nu, at partiet har besluttet at sætte sine medlemmer fri i forbindelse med den mulige politiske behandling af et borgerforslag, som vil betyde, at der indføres en aldersgrænse for omskæring af drenge på 18 år. 
”Vi har taget den beslutning om at fritstille medlemmerne, fordi der er tale om et etisk dilemma og ikke en gruppedisciplin,” siger Naser Khader, som fortæller, at den konservative folketingsgruppe tæller både fortalere og modstandere af borgerforslaget, som 35.446 borgere i skrivende stund har skrevet under på. Naser Khader er dog ikke i tvivl om, at en aldersgrænse er vejen at gå: 

”Religiøse ritualer, der medfører smerter, bør ikke accepteres i et moderne samfund,” siger han.
Da også Liberal Alliance har besluttet at fritstille sine medlemmer ved den mulige behandling af borgerforslaget, er der altså pres på Venstre i spørgsmålet. 
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har dog ikke villet tage stilling til, hvordan regeringen samlet set forholder sig til borgerforslaget. Hos Dansk Folkeparti oplyser sundhedsordfører Liselott Blixt, at partiet stemmer samlet, men at man endnu ikke har afgjort, hvordan man stemmer. Liselott Blixt har dog ved flere lejligheder udtrykt, at hun personligt støtter et forbud mod drengeomskæring. 
”Men jeg tror, at vi som mange andre partier er delte,” skriver hun i en sms til Kristeligt Dagblad, hvor hun også fortæller, at partiet afventer et samråd om spørgsmålet i næste uge, hvor hele fem ministre vil deltage, nemlig udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), justitsminister Søren Pape Poulsen (K), forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), kirkeminister Mette Bock (LA) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). 
Socialdemokratiet har endnu ikke drøftet borgerforslaget i folketingsgruppen, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen. 
”Derfor kan jeg ikke give dig et svar på, om vi vil blive fritstillet eller ej, hvis det kommer til en afstemning i salen. På nuværende tidspunkt vil jeg ikke give udtryk for min personlige holdning, men vi har givet udtryk for, at vi synes, at drengeomskæring kun er rimeligt, hvis det er medicinsk begrundet,” siger Flemming Møller Mortensen.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

 

Mest Læste

Annonce