OVERBLIK: Løkkes relationer til fiskeriets kvotekonger

Politik

24/01/2018 09:00

Freja Eriksen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal i nyt samråd om sine relationer med såkaldte kvotekonger.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal i et nyt samråd om sit forhold til de såkaldte kvotekonger - en lille gruppe fiskere, der sidder på store dele af de danske fiskekvoter.

Det sker efter flere dages mediehistorier om, at Lars Løkke Rasmussen trods udsagn om det modsatte har personlige relationer til en af de mest magtfulde fiskere i industrien.

Sagen udspringer af den politiske virak i 2017, hvor daværende fiskerminister Esben Lunde Larsen (V) blev frataget ministerposten efter at have misinformeret Folketinget om mulighederne for at gribe ind over for kvotekongerne.

 

Få her et overblik over den seneste udvikling:

I foråret 2016 får daværende fiskeriminister Esben Lunde Larsen et notat med en række mulige stramninger over for kvotekongerne fra NaturErhvervsstyrelsen, der i dag hedder Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. 

Til andre partier i Folketinget fortæller Esben Lunde Larsen, at der kun er et enkelt forslag, en såkaldt "tro og love erklæring", på bordet fra styrelsen.

I 2017 må Esben Lunde Larsen erkende under samråd, at var flere forslag fra styrelsen. Det ender med, at statsminister Lars Løkke Rasmussen i august fjerner fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsen. Fiskeriet overgår til Karen Ellemann (V), mens Lunde Larsen bliver som miljø- og fødevareminister. 

Dansk Folkeparti udtrykte i den forbindelse blandt andet, at regeringen havde modarbejdet stramninger.

I november 2017 siger statsminister Lars Løkke Rasmussen på et samråd, at han har en relation til storfiskere fra Thyborøn gennem velgørenhedsarbejdet i Løkkefonden. Løkke afviser, at der er en personlig relation, som påvirker hans arbejde som leder regeringen:

- Jeg har ikke nogen relation, der på nogen måde er styrende i forhold til, hvad jeg går og tænker. Og det er den insinuering, der ligger nede bagved på en meget forfinet måde, og som jeg synes er, for nu at sige det på dansk, ulækker og uværdig.

16. januar kan Ekstra Bladet fortælle, at Lars Løkke Rasmussen i sommeren 2016, da den politiske virak om stramninger over for kvotekonger pågik, boede i storfiskeren John-Anker Hametners hus midt i Skagen i sin sommerferie.

Opholdet var en fødselsdagsgave fra John-Anker Hametner til statsministeren givet i 2014, da Lars Løkke Rasmussen fyldte 50 år.

Ekstra Bladet fortæller i de følgende dage, at John-Anker Hametner de sidste fem år har arrangeret nytårskure for Lars Løkke Rasmussens godgørende fond Løkkefonden. Her er der samlet doneret 1,2 millioner kroner.

Ekstra Bladet skriver også, at Lars Løkke Rasmussen og hans ægtefælle, Sólrun Rasmussen, var til John-Anker Hametners firmafest "Tour de Hametner" i marts 2017.

Lars Løkke Rasmussen stiller nu op til et nyt samråd om sine relationer til storfiskere. Han vil dog ikke tale om gaver, skriver han til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Vil svare på et ud af seks spørgsmål

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er blevet bedt om at komme i samråd i Miljø- og Fødevareudvalget for at svare på spørgsmål om sit forhold til de såkaldte kvotekonger samt om et sommerhusophold i Skagen, som han ifølge Ekstra Bladet har modtaget af en dansk storfisker i 50 års fødselsdagsgave.

Lars Løkke Rasmussen har meddelt, at han stiller op til samrådet men kun vil svare på det første af de i alt seks spørgsmål, som S, EL, AL og SF har stillet. Det sker med henvisning til, at de øvrige spørgsmål om sommerhusopholdet falder ind under "private forhold", som ikke har med ministergerningen at gøre.

S og EL: Løkke bør svare på alle spørgsmål om kvotekonger

Fiskeriordfører for Socialdemokratiet Simon Kollerup og landbrugsordfører for Enhedslisten Maria Reumert Gjerding glæder sig over, at statsministeren tirsdag meddeler, at han stiller op til nyt samråd om sit forhold til de såkaldte kvotekonger.

De er dog kritiske over for meldingen fra Lars Løkke Rasmussen (V) om, at han kun vil svare på ét af deres seks spørgsmål.

- Sagen er, at det her handler om nogle mennesker, der er blevet ekstremt rige på Venstres politik.

- I den situation har vælgerne krav på at vide, hvad hans relation er til de her millionærer, siger Maria Reumert Gjerding.

Løkke oplyser i et brev til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, at han gerne vil svare på spørgsmål om sit forhold til kvotekonger. Men han vil ikke svare på spørgsmål om gaver, da det hører under "private forhold".

Det giver Simon Kollerup dog ikke meget for. Han forventer, at Løkke svarer på alle spørgsmålene fra Folketinget.

- Sagen har en karakter, hvor det er helt naturligt, at vi forventer klare svar fra statsministeren. Derfor ser det mystisk ud, at han ikke vil berøre det emne, som netop har stillet hans tidligere samrådsbesvarelse i et noget broget lys, siger han.

Det er med henvisning til Håndbog i Folketingsarbejdet, at Løkke afviser at besvare spørgsmål om gaver. Håndbogen fastslår, at "spørgsmål om ministres privatliv bliver afvist, medmindre spørgsmålet også indeholder vigtige elementer af offentlig interesse".

Maria Reumert Gjerding mener, at sagen i den seneste tid har opnået offentlig interesse, og at Løkke derfor bør svare fyldestgørende.

- Jeg mener, at det her er i offentlighedens interesse, når det handler om en person, der er kvotekonge, og når vi kan se, at relationerne er så tætte, siger Maria Reumert Gjerding.

Hun bakkes op af Simon Kollerup, der peger på de seneste afsløringer i Ekstra Bladet.

- Da statsministeren var i samråd i november sidste år, efterlod han os med det indtryk, at han dårligt nok kendte den pågældende kvotekonge. Siden da er der kommet både dansetrin, firmafest og et dyrt sommerhusophold frem, som viser et ganske andet billede, siger han.

Her er de seks spørgsmål: 

1) Mener statsministeren, at han gav korrekte og fyldestgørende oplysninger om sin relation til de såkaldte kvotekonger under samrådet i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 9. november 2017? 

2) Er statsministeren enig med professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen i, at statsministeren har udvist "ekstremt dårlig dømmekraft" og i professorens vurdering, som lyder "Desværre er det jo ligesom en mosaik, der danner sig om denne her mand af svag moral og dårlig dømmekraft", jævnfør artiklen "Ekstremt dårlig dømmekraft" bragt i Ekstra Bladet 17. januar 2018? 

3) Er statsministeren enig med formanden for Transparency International Danmark Natascha Linn Felix, der til Ekstra Bladet 17. januar 2018 udtaler "Landets statsminister bør ikke modtage sådan en gave, det er soleklart". Og senere i samme artikel "Jeg undrer mig og bliver forarget over, at landets statsminister modtager så stor en gave og gør brug af den i en situation, hvor stramninger over for storfiskere er under behandling?".

4) Hvilke gaver og/eller ydelser har statsministeren modtaget fra de såkaldte kvotekonger? 

5) Hvad er værdien af de gaver, som statsministeren har modtaget fra de såkaldte kvotekonger? 

6) Har andre ministre i statsministerens regeringer modtaget større gaver, ydelser eller lignende fra de såkaldte kvotekonger? 

Kilde: Samrådsspørgsmål stillet af Simon Kollerup (S), Maria Reumert Gjerding (EL), Trine Torp (SF) og Roger Courage Matthisen (ALT).

Mest Læste

Annonce