Politikere foreslår fælles personnummer i Norden

Nordisk Råd skal onsdag drøfte forslag om fællesnordisk personnummer for at fremme bevægelighed over grænser.

Borgerne i Danmark og de øvrige nordiske lande skal have et fællesnordisk personnummer, der kan bruges som id på tværs af grænser.

Det foreslår en gruppe parlamentarikere under Nordisk Råd, som sætter emnet til debat i samarbejdsorganet for de nordiske parlamenter onsdag.

- Et fælles personnummer for alle i Norden vil gøre det lettere for os alle.


- Hvad enten man ønsker at bosætte sig, studere eller drive virksomhed i de nordiske lande, siger Britt Lundberg, en af forslagsstillerne, til det norske nyhedsbureau NTB.

Britt Lundberg er politiker fra Åland og valgt som Nordisk Råds præsident i 2017.

Hensigten er ifølge Lundberg ikke at afskaffe det nationale statsborgerskab, men at "komplettere" det.

- Det vil give alle nordiske statsborgere de samme rettigheder og pligter. Hensigten er at gøre Norden til et mere kraftfuldt, fælles marked for kundskab, varer, iværksætteri og fri bevægelse, siger Britt Lundberg.

Hun nævner en række af de barrierer, man som borgere i Norden kan støde på.

En dansk familie, som har arbejdet og stiftet familie i Norge, kan eksempelvis ikke umiddelbart melde barnet til en dansk folkeskole, fordi barnet ikke har et dansk personnummer.

Forslaget fremsættes af en gruppe parlamentarikere fra den såkaldte Midtengruppen, der består af centrumliberale, grønne og kristendemokratiske partier.

Nordisk Råds Velfærdsudvalg debatterer forslaget onsdag. 

Hvis udvalget går videre med forslaget, kommer det op på et fællesmøde for hele Nordisk Råd med parlamentarikere fra hele Norden.

Hvis der er stemning for det her, vil rådet kunne anbefale det til medlemslandenes regeringer.

Nordisk Råd består af parlamentarikere fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Grønland, Færøerne og Åland.

/ritzau/NTB

 

 

Emneord: CPR-numre, Nordisk Samarbejde, 250117
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6186

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.02.18 Infrastruktur
  Salget af ejerlejligheder falder i de største byer

  Antallet af solgte ejerlejligheder i årets første måned ligger for første gang siden 2011 under niveau i forhold til året før. Årsagen skal findes i et dalende salg i Københavns- og Aarhusområdet, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

 • 26.01.17 Infrastruktur
  Kongernes Nordsjælland: Nationalparken vokser sig større

  Antallet af lodsejere, der gerne vil være med i den kommende Nationalpark Kongernes Nordsjælland, er vokset markant i de seneste par måneder. 200 lodsejere er blevet til 300, og for de interesserede, er sidste chance for at melde sig den 30. januar.

 • 25.01.17 Infrastruktur
  Regeringen placerer den nye politiskole i Vejle

  Regeringen har besluttet at placere den nye politiskole i Vejle. Det sker på baggrund af, at der i Rigspolitiets rapport om en politiskole i Vestdanmark er vurderet 45 eksisterende bygninger i Vestdanmark, og at bygningen i Vejle samlet set vurderes at være den bedste.

 • 23.05.14 Infrastruktur
  Greve har offentliggjort en borgers cpr-nummer - og rettet fejlen

  DR og analysefirmaet Udbudsvagten offentliggjorde torsdag en nyhed om, at 21 kommuner ved en fejl har ladet i alt 1464 borgernes cpr-numre ligge offentligt fremme på hjemmesider. I Greve Kommune har Udbudsvagten fundet ét cpr-nummer, som ved en fejl var offentliggjort. Greve Kommune har øjeblikkeligt rettet fejlen.

 • 12.05.14 Infrastruktur
  Aarhus Kommune har ved en fejl lagt CPR-numre på internettet

  Aarhus Kommune har som følge af en menneskelig fejl lagt ca. 1.600 CPR-numre på borgere i kommunen på internettet. Hvert CPR-nummer med tilhørende navn blev ved en fejl lagt op sammen med titlen på et brev sendt fra kommunen til borgerne. Titlen rummer i visse tilfælde fortrolige oplysninger om borgeren.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige