Alkoholproblemer rammer børn hårdere end antaget

02/10/2012 13:42

Sundhedsstyrelsen

Børn af forældre med alkoholproblemer er langt mere udsatte for selvmordstanker, overgreb og i risiko for en psykiatrisk diagnose end andre børn, viser undersøgelse.

”Det er ikke sjovt at være barn i en knust familie. Det er ikke sjovt at have et medlem i familien, som drikker, for det ødelægger alt. Til sidst orker man ikke at kæmpe for, at ens hverdag skal hænge sammen på en god måde, for du har ingen håb tilbage”.

Sådan lyder det fra et af de børn, der har bidraget til en ny undersøgelse om alkoholproblemers konsekvenser for hele familien. Her er den overordnede konklusion netop, at forældres alkoholproblemer belaster børnene langt mere end hidtil antaget.

Undersøgelsen ”Familier med alkoholproblemer”, som er baseret på data fra samtaler med både børn, voksne med alkoholproblemer og pårørende, såsom ægtefæller og voksne børn, er netop offentliggjort som en del af Sundhedsstyrelsens uge 40-kampagne, der hvert år sætter fokus på danskernes alkoholforbrug.

”Børn i familier, hvor far eller mor drikker, har en dagligdag domineret af stressfaktorer som omsorgssvigt, højt konfliktniveau og i de værste tilfælde vold, uforudsigelighed og voksne der ikke tager ansvar, men overlader det til børnene. Det kan give børnene søvnproblemer, mareridt, depressionslignende reaktioner, angst, spiseforstyrrelser og selvmordstanker”, siger Kit Broholm, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, om baggrunden for undersøgelsen.

Konkret viser undersøgelsen, som cand. psych. og ph.d. Helle Lindgaard har foretaget for Sundhedsstyrelsen, at børnene i de alkoholramte familier er seks gange mere belastede end børn i familier uden alkoholproblemer. Dette ses blandt andet ved, at mere end hvert tredje barn har eller er i risiko for at udvikle en psykiatrisk diagnose, hver sjette barn har selvmordstanker, ligesom hvert fjerde barn har udviklet en spiseforstyrrelse i større eller mindre grad.

Fælles for familierne i undersøgelsen, er, at de alle har deltaget i familieorienterede behandlingstilbud. I alkoholbehandlingen er det netop vigtigt at fokusere på alle familiens medlemmer, påpeger cand. psych. Helle Lindgaard, der står bag undersøgelsen.

”Det er vigtigt, at vi i vores alkoholbehandling har et familieorienteret behandlingsfokus, fordi det som oftest er det, der virker bedst og ikke mindst længst. Det er vigtigt for børnenes trivsel på sigt, at hele familien inddrages i behandlingen, og især den ikke drikkende forælder er vigtig”, siger Helle Lindgaard.

Mest Læste

Annonce