Beskæftigelsesmin: 180.000 danskere er hvert år langtidssygemeldt

25/10/2010 14:36

Nick Allentoft

Op imod 180.000 danskere er hvert år sygemeldt i mere end fire uger. Når sygdomsforløbet er overstået, har de i gennemsnit været væk fra arbejdsmarkedet i næsten et halvt år. Alt i alt svarer det til, at 54.000 danskere hver eneste dag året rundt ikke er på arbejdsmarkedet på grund af en længere sygemelding, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Beskæftigelsesministeriet sætter nu sammen med en lang række af arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer ekstra fokus på, hvordan det langvarige sygefravær kan håndteres på jobbet. Det sker med kampagnen Syg med job, hvor det helt centrale budskab er, at sygdom og arbejde ikke behøver at udelukke hinanden.

For beskæftigelsesminister Inger Støjberg er det afgørende at sætte fokus på det langvarige sygefravær:

- Langvarigt sygefravær er en alvorlig sag. Mennesker, der er sygemeldt i længere tid, har stor risiko for at ryge ind i en ond cirkel og helt ud af arbejdsmarkedet. Og som samfund har vi ganske enkelt ikke råd til, at så mange mennesker er væk arbejdsmarkedet i længere tid og i værste tilfælde ender på førtidspension.

- Der er desværre ingen nem opskrift på, hvordan vi kan nedbringe det langvarige sygefravær. Men vi ved, at det er en god idé, hvis sygemeldte fastholder kontakt til arbejdspladsen under sygeforløbet og åbent snakker om mulighederne for at vende delvist tilbage til jobbet – måske med tilpassede arbejdsopgaver. Spørgsmålet om at arbejde eller ej er ikke et enten-eller, hvis man er langvarigt sygemeldt, siger Inger Støjberg.

Kampagnen Syg med job – sygdom og arbejde behøver ikke at udelukke hinanden har fokus på at få skabt en god dialog mellem sygemeldt, arbejdsgiver og kollegaer. Netop fordi undersøgelser og erfaringer peger på, at mange langvarigt sygemeldte kan komme hurtigere helt eller delvist tilbage til arbejdspladsen, hvis de bevarer kontakten til deres kolleger og arbejdsplads under sygdomsforløbet.

Bag kampagnen står Beskæftigelsesministeriet i samarbejde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, LO, Dansk Arbejdsgiverforening, FTF, Danske Regioner, KL, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Lederne, Akademikernes Centralorganisation og Sammenslutningen Af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger.

Kampagnen er en del af sygefraværsaftalen, som regeringen indgik i efteråret 2008 med først arbejdsmarkedets parter og siden med Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance.
 

Mest Læste

Annonce