Danskerne: Velfærden er blevet forringet

11/11/2010 10:23

Nick Allentoft

Kvaliteten af velfærden på skoler, inden for ældreplejen, på sygehuse og i børnehaver er ifølge et markant flertal af den danske befolkning faldet. Det viser en ny rundspørge, som Gallup har foretaget for FOA.

Mandag aften kunne befolkningen se finansminister Claus Hjort Frederiksen træde ud af forhandlingslokalerne med en ny finanslov under armen. En finanslov som han på tv roste for at være ”økonomisk ansvarlig”, og hvor han yderligere fremhævede, at regeringen igen har været i stand til ”at videreudvikle velfærdssamfundets kerneområder.”

Men hvis man spørger danskerne, så lyder dommen helt anderledes. Et markant flertal, nemlig hele 75 procent, oplever, at velfærden er blevet forringet.

”Det klinger jo noget hult at høre en finansminister stå på fjernsyn og rose sig selv og regeringen for ikke blot at bevare velfærden, men udvikle den, når vi samtidig er vidner til massefyringer inden for den offentlige sektor”, siger forbundsformand for FOA, Dennis Kristensen, og han fortsætter:

”Og forringelserne mærkes også af befolkningen. Blot 4 procent svarer, at de oplever, at velfærden stiger, hvorimod det store flertal entydigt svarer, at velfærden er faldet. Og det er vel at mærke et svar, der bliver givet på tværs af politisk tilhørsforhold.”

Og i FOA er man ikke i tvivl om årsagen til velfærdfærdsforringelserne.

”Regeringens krav om nulvækst betyder ganske store forringelser i velfærden, hvor kommunerne skær helt ind, hvor det for alvor begynder at gøre ondt. Vi har set eksempler på kommuner, der fra årsskiftet kun vil tilbyde de ældre rengøring hver fjerde uge”, siger Dennis Kristensen og understreger, at nulvækst blot er et ord, der skal pynte på virkeligheden:

”Alle ved, at der kommer flere ældre hvert år. Derfor hænger det ikke sammen, når kommunerne bliver mødt med et krav om ikke at hæve udgifterne. Når flere borgere skal dele den samme mængde penge, så er der ikke tale om status quo – eller nulvækst – som regeringen kalder det. I stedet er der reelt tale om besparelser på helt centrale velfærdsområder.”

Kommunerne skal i alt finde besparelser for omkring 5 mia. kroner. Og det kan ikke ske uden, at det går ud over antallet af ansatte. Der vil derfor blive omkring 6000 færre stillinger i kommunerne det kommende år, skønner offentligt Ansattes Organisationer (OAO).

”Hvis regeringen for alvor mener, at velfærden skal udvikles og fremtidssikres, så skal den trække kravet om nulvækst tilbage.”
 

Mest Læste

Annonce