FOA om nytårstale: En lidt tynd kop te

01/01/2012 20:36

Nick Allentoft

Efter tre måneders zig-zag sejlads af den nye regering havde statsministeren med sin nytårstale muligheden for at udstikke kursen og give klare meldinger om, hvad regeringen vil sætte i værk i 2012. Den mulighed blev ikke udnyttet, mener FOA.

"Det var den forudsigelige tale, som ikke bragte nyt på banen i forhold til regeringsgrundlaget", siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Han havde håbet, at regeringen havde forladt mumleriet og snigeriet langs panelerne til fordel for klare, højlydte og umisforståelige meldinger om handling.

"Jeg havde håbet, at statsministeren havde sat kød og blod på initiativer, der skal skubbe hjulene i gang i det danske samfund, og som kan skabe jobs til de mange, som er skubbet ud på reservebænken. Der skal gang i væksten, hvis vi skal fremtidssikre den danske velfærd. Og det er også her, at vi for alvor kan skabe nye jobs. De initiativer var desværre næsten helt fraværende i talen, ” siger Dennis Kristensen og fortsætter:

”Det er da en absurd situation, at vi bruger alt krudtet på at redde den finansielle sektor i Europa, mens mennesker af kød og blod får slået deres tilværelse i stykker, når virksomheden krakker eller flytter til lavtlønslandene eller den offentlige sektor skærer ned og ned, uden at vi som samfund gør alt hvad der står i vores magt for at skabe nye jobs."

Han mener, det er barokt, at vi skubber byggebranchen i gang med at renovere offentlige veje og institutioner for at øge beskæftigelsen, mens vi fyrer offentligt ansatte i bundter.

"Beskæftigelsen fik lov til at sejle i sin egen sø under den tidligere regering. Jeg havde forventet en krystalklar melding fra den nye regering om, at beskæftigelsen har hovedprioritet i 2012. Og så havde jeg forventet, at uddannelse til fremtidens krav på arbejdsmarkedet havde fundet vej til nytårstalen. Regeringen formodes at invitere arbejdsgivere og lønmodtagere til trepartsforhandlinger om ikke mindst styrkelse af uddannelsesniveauet i den danske arbejdsstyrke. Jeg er overrasket over, at statsministeren undlod at tegne et offensivt perspektiv for netop disse trepartsforhandlinger. Det lover desværre ikke så godt for regeringens ambitionsniveau i forhold til en mulig trepartsaftale," mener Dennis Kristensen.

"Endelig ville det have klædt statsministeren, hvis hun ovenpå nedsættelsen af den ene undersøgelseskommission efter den anden i nogle håbløse og amatøragtige personsager, havde sagt det lige ud: Regeringen vil ikke acceptere, at Danmark rykker op af listen over lande i verden, hvor magtmisbrug, magtfordrejning og korruption stortrives. Det ville have været befriende, hvis statsministeren havde meldt ud, at offentlig forvaltning og politisk ledelse både centralt og lokalt skal bygge på moral og etik, og at regeringen derfor kritisk vil endevende, hvilke særlige goder, der knytter til det politiske arbejde, og som afviger markant fra befolkningens vilkår," siger Dennis Kristensen.

Mest Læste

Annonce