Massiv investering i telemedicinsk behandling

19/12/2011 14:47

Nick Allentoft

Regeringen sætter nu gang i Danmarkshistoriens største satsning på telemedicin. Omkring 2.000 patienter fordelt på fem grupper vil få målt deres sundhedstilstand og blive tilset af sygehusets sundhedspersonale, mens de opholder sig i deres hjem.

Det vil frigøre ressourcer i sundhedsvæsnet, sikre en mere intensiv behandlingskontrol samt medføre, at patienterne undgår slidsomme rutinebesøg og indlæggelser.

Patienterne er fordelt på fem grupper: KOL (rygerlunger), diabetes, inflammatoriske tarmsygdomme og gravide med og uden komplikationer.

Lokalt har flere sygehuse allerede gode erfaringer med telemedicin. Projektet er det første store skridt mod at brede de gode erfaringer ud til hele landet og etablere en fælles national infrastruktur for telemedicin.

”Der er ingen tvivl om, at det er den vej, vi skal. Patienterne slipper for bøvlet med at tage til sygehuset, og sygehusene sparer sengepladser. Med et tæt telemedicinsk tilsyn kan det sundhedsfaglige personale på sygehuset tidligt opdage, hvis tilstanden forværres for en patient hjemme i stuen. Det kan forhindre dyre indlæggelser,” udtaler sundhedsminister Astrid Krag.

Fire hospitaler i Region Hovedstaden og Region Midtjylland deltager i projekter sammen med op mod ti kommuner og en række praktiserende læger over hele landet.

Ideen med projektet er at udvikle en database, der registrerer informationer om patienterne, mens de er ”indlagt” i deres egen stue. Sundhedspersonalet i alle sektorer får adgang til patientdataene fra deres egen computer og kan således hurtigt tage stilling til, om der fx er behov for at justere patientens medicinering.

”Projektet indgår som en del af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi og er et konkret eksempel på anvendelsen af velfærdsteknologi, som medfører fordele for såvel borgerne som for det offentlige,” siger finansminister Bjarne Corydon.

Det offentlige vil investere knap 66 mio. kr. i at afprøve telemedicin ved projektet. De 33,4 mio. kr. kommer fra Fonden for Velfærdsteknologi mens Region Hovedstaden, Region Midtjylland og en række mindre samarbejdspartnere finansierer resten.

Projektet løber fra starten af 2012 og to år frem.

Mest Læste

Annonce