Psykiatrien: It-system stjæler tid fra psykiatriske patienter

Infrastruktur

07/09/2017 12:23

Nick Allentoft

Region Hovedstaden kalder driften af Sundhedsplatformen ’tilfredsstillende´. Langt fra virkeligheden, lyder det fra læger.

Hovedstadshospitalernes nye elektroniske patientjournal, Sundhedsplatformen, følger planen, og driften af systemet ”vurderes fortsat tilfredsstillende”.

Sådan lyder konklusionen i den seneste status fra Region Hovedstadens administration. Det skriver DR P4 København.

Men den opfattelse deler man ikke i Region Hovedstadens Psykiatri, der indførte systemet i maj som nogle af de sidste i rækken.

Tre måneder senere er systemet stadig en daglig frustration, lyder det blandt andet fra Eric Schaumburg, der er overlæge og klinikchef på Psykiatrisk Center Nordsjælland i Helsingør.

- Det er sværere nu, fordi vi skal skrive journalerne selv. Vi skal selv sidde ved tastaturet. For nogle er det ikke en særlig stor udfordring, men det er det især for de ældre læger, siger han til DR P4 København.

Konkret betyder det, at psykiaterne bruger mere tid på journaler og mindre tid på patienter, forklarer psykiater og formand for Overlægerådet i Region Hovedstadens Psykiatri Gitte Ahle.

- Der går væsentligt længere tid fra patienterne. Det betyder, at vi er længere tid om at se hver enkelt patient, og det betyder, at der er øgede ventetider i vores akutmodtagelser, siger hun til DR P4 København.

Hun kan ikke genkende Region Hovedstadens billede af, at it-systemet skulle køre tilfredsstillende.

- Sundhedsplatformen ikke bygget færdig til de formål, vi skal bruge i Psykiatrien, siger hun til DR P4 København.

Men selvom der stadig er udfordringer, er koncernchef i regionen Jens Gordon Clausen tilfreds med forløbet.

- Implementeringen skrider frem som planlagt, og vi er fuldt ud opmærksomme på de udfordringer, som skaber frustration for personalet i dagligdagen, siger han i et skriftligt svar til DR P4 København.

Oven i de udfordringer, som Sundhedsplatformen allerede giver medarbejderne i Psykiatrien, kommer de psykiatriske centre til at skulle klare sig med 68 færre lægesekretærer over de næste år.

Det viser klinikledelsens spareforslag for 2018, og det bekymrer overlæge og klinikchef Eric Schaumburg.

- Vi skal bruge lang tid på at klikke os i gennem et meget vanskeligt it-system, og så har vi kæmpe skriveopgaver. Begge dele er noget som sekretærerne er specialister i, og det kunne gøre det meget nemmere for os, hvis de tog sig af de opgaver, siger han til DR P4 København.

Ifølge Peter Treufeldt, som er vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, skyldes de sparede lægesekretær-stillinger, at der efter Sundhedsplatformen er brug for færre sekretærer.

- Vi er ikke bekymrede for, at det kommer til at gå ud over kvaliteten, da vi har stor tillid til vores dygtige læger, sygeplejersker og andet personale, skriver Peter Treufeldt i en mail til DR P4 København.

Mest Læste

Annonce