Thomas Medom, Rådmand i Aarhus Kommune. Foto fra Thomas Medom Facebook-side

Rådmand: Det sociale arbejde i Danmark er alt for puljestyret

Politik

28/10/2015 11:33

Nick Allentoft

En alt for stor del af det sociale arbejde i Danmark er puljestyret, mener rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus, Thomas Medom (SF).

Hans kritik kommer efter, at Folketingets partier, undtagen Enhedslisten, i nat fik fordelt de årlige SATS-puljemidler. De skal forbedre vilkårene for folk på overførselsindkomster og svage grupper i samfundet.

Men det er ikke problemfrit at fordele penge efter puljeprincippet, mener han.

Læs mere om de mia-store satspuljer

Med satspuljerne kan politikere og ministre hvert år fordele millioner og atter millioner til konkrete projektet.

Læs mere om satspuljer her

- Grundlæggende er det et problem, at en meget, meget, meget stor del af det sociale arbejde i Danmark nu er puljestyret, siger Thomas Medom til DR Østjylland.

Det er nemlig tidskrævende at søge penge år efter år.
- Det er både hos kommunerne, men også mange foreninger og organisationer der skal lave lobbyisme, have konsulenter ansat og skrive ansøgninger i stedet for at bruge tiden på socialt arbejde.

I år er SATS-puljens 607 millioner kroner delt ud til social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.

Denne satspulje-aftale løber indtil 2019, men Medom så gerne, at man afskaffer en del af puljemidlerne og erstatter dem med faste, permanente driftsbevillinger.

- I stedet for at socialordførerne sidder og prikker deres små yndlingsprojekter ud, så skal Folketinget lytte til de eksperter, som er på området, siger Thomas Medom til DR Østjylland.

Han så gerne, at nogle midler kom ud i kommunerne som faste driftsbevillinger, og Folketinget skal også kunne fordele faste bevillinger.

- En mindre del kan stadig være en puljeuddeling, så der er en form for risikovillighed, siger Thomas Medom.

Hvert efterår forhandler partierne bag satspuljeforliget om fordelingen af satspuljemidlerne i en række ministerier. Den endelige aftale indgås i slutningen af oktober eller midten af november.

Enhedslisten nægter som hovedregel at deltage i fordelingen af satspuljemidlerne, da de er imod puljen. De opfatter den som tyveri fra samfundets svageste, da midlerne er taget fra overførselsindkomsterne.

Mest Læste

Annonce