Regeringen må ikke opgive Teknologirådet

18/11/2011 10:43

Der er så mange fordele ved Teknologirådet, at det er håbløst at svinge sparekniven her. Det mener hovedorganisationen FTF, der peger på, at besparelserne er sølle seks millioner kroner om året. Af Jesper Egelund, FTF

Danmark skal også fremover have et uafhængigt råd, der kan hjælpe til at undgå sager om krænket retssikkerhed, overvågning og brud på reglerne om databeskyttelse. Derfor giver det ingen mening, at regeringen med finansloven ser ud til helt at droppe Teknologirådet. Rådet giver både nyttig viden samt analyser og er meget vigtigt at have fremover blandt andet i forhold til digitaliseringsprojekter.

I hovedorganisationen FTF virker beslutningen om at droppe rådet underligt. Ikke mindst når de reelle besparelser hvert år er beskedne seks millioner kroner. Rådet har i år fået 10 millioner kroner, men den egentlige besparelser er langt mindre efter afgifter og skatter.

"Rådet er internationalt anerkendt. Det giver Danmark stor eksponering, når det gælder vurderingen af samspillet mellem borgerne og teknologien. Der er brug for et råd, hvis vi skal samle og bruge vores erfaringer med borgernære it-løsninger i den internationale konkurrence", siger FTF's formand Bente Sorgenfrey.

Brug for uafhængigt råd
Hun hæfter sig ved, at den nye regering selv har lagt op til en ambitiøs strategi for digitalisering. Det betyder blandt andet, at en større del af kontakten mellem borgere og myndigheder skal ske digitalt.

"Derfor har vi brug for et uafhængigt råd, der kan komme med anbefalinger og indsamle viden om potentielle gevinster og udfordringer," siger Bente Sorgenfrey.

Rådet har de senere år klaret skærene, selv om den tidligere regering har skåret i støtten. Trods voldsomme besparelser har Teknologirådet i 2011 skrevet kontrakter med EU for over 13 millioner kroner og dermed hentet mere hjem, end det har kostet skatteborgerne at drive det. Rådet har blandt andet gennemført projekter om overvågning, bioteknologi, informationsteknologi og arbejdsliv.

Derudover er rådet ifølge Bente Sorgenfrey en god ambassadør for Danmark, når det gælder viden om, hvordan teknologi kan spille en positiv rolle mellem det offentlige og borgerne.

Mest Læste

Annonce