Region Hovedstaden går til kamp for sundere lunger på International Lungedag

I Danmark har op mod 600.000 en kronisk lungesygdom. Ifølge Lungeforeningen ved mange det ikke selv, fordi symptomer som hoste og åndenød desværre alt for ofte ignoreres.

Lungeforeningen står derfor bag den årlige Internationale Lungedag onsdag 16. november, hvor borgere i Region Hovedstaden kan få et lungetjek.

Sammen med lokale arrangører opfordrer Lungeforeningen danskere i regionen til at være mere opmærksomme på vedvarede symptomer fra lungerne. I Region Hovedstaden sker det bl.a. på sundhedsscentre, på de lokale hospitaler, apoteker eller andre steder rundt om i regionens byer.


Lungedagen markeres også i resten af landet 16. november, hvor Lungeforeningen sammen med personale fra kommuner og hospitaler og masser af frivillige afholder arrangementer med bl.a. måling af lungefunktion.

 

Symptomer skal tages alvorligt

Udfordringen med alle kroniske lungesygdomme som fx KOL, astma, lungefibrose, bronkiektasier og mange andre, er, at symptomerne kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form.

Oplever man hoste, slim fra lungerne, pibende eller hvæsende vejrtrækning og åndenød i mere end to måneder i træk, er det vigtigt, at man reagerer og får målt sin lungefunktion.

Lungefunktionsmålingen kan give en indikation på, om man er syg, og kan hurtigt afsløre, om der er behov for et besøg hos lægen. Målingen foregår ved, at man puster i et apparat, der måler hvor meget og hvor hurtigt, man kan puste luft ud af lungerne. Målingen gør ikke ondt, og man får svar med det samme.

- Hvis det viser sig, at man har en kronisk lungesygdom, så er der ofte gode behandlingsmuligheder. På Lungedagen ønsker Lungeforeningen derfor at gøre flere danskere opmærksomme på symptomer fra lungerne, så de får gjort noget ved dem i tide, siger Lungeforeningens direktør Anne Brandt.

I Region Hovedstaden er der Lungedagsaktiviteter flere steder. Se hvor og hvornår på www.lunge.dk/lungedag-regionhovedstaden

Mange steder i regionen måles der lungefunktion. Andre tilbyder information om symptomer på kroniske lungesygdomme, tjek på inhalation eller en snak om røgfrihed, vejrtrækning, træning og mad.

Fakta

De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL.

Blandt andre kroniske sygomme, som rammer lungerne ses fx lungefibrose, bronkiektasier, alfa-1-antitrypsin mangel, cystisk fibrose og sarkoidose.

Omkring 320.000 danskere har KOL, men halvdelen ved ikke de har sygdommen.

Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år.

Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald.

Kilde: Lungeforeningen

 

Emneord: Danmarks Lungeforening, International Lungedag, Lungepatienter, Lungesygdomme
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1500 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

TILMELD NYHEDSBREV

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige udgives alle hverdage, når det væsentlige er indsamlet og tilbyder:

 • Overblik
 • Ingen betalingsmure
 • Videndeling
 • Nyheder, cases, blog og debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Modtag også nyhedsbrev fra:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.03.18 Velfærd
  Ministeriet evaluerer: Reform af førtidspension og fleksjob godt på vej

  Reformen af førtidspension og fleksjob er godt på vej, og rigtig mange borgere er tilfredse med deres forløb, viser en omfattende evaluering af reformen. Men der er også udfordringer på området. Det gælder i særlig grad manglende indsats i ressourceforløb. Beskæftigelsesministeren åbner for ændringer og indkalder nu forligskredsen til politiske drøftelser.

 • 16.03.18 Velfærd
  Ni borgmestre viser Løhde en vej frem: En borger - en plan

  Ni frikommune-borgmestre står sammen om et opråb til innovationsminister Sophie Løhde: Vi skal af med det nuværende kludetæppe af lovgivning, der spænder ben for kommunernes arbejde og komplicerer borgernes hverdag.

 • 08.12.15 Velfærd
  National satsning skal opspore KOL-patienter tidligere

  PRESSSEMEDDELELSE - Regeringen, Danske Regioner og KL sætter gang i en national satsning for mennesker med lungesygdomme. Satsningen, som der er sat 250 mio. kr. af til, skal bl.a. føre til, at lungesygdommen KOL bliver opdaget langt tidligere.

 • 24.01.14 Velfærd
  Ny undersøgelse: Intet fald i rygere sidste år

  90.000 danskere kæmper lige nu med at kvitte tobakken, men andelen af dagligrygere er ikke faldet det seneste år. Flere bruger e-cigaretter. Mindre end halvdelen af danskerne ved, at rygning kan give kræft andre steder end i lungerne, og hver fjerde ved ikke, at rygning er årsag til blodpropper.

 • 29.08.13 Velfærd
  Vi sætter "Liv i Lungerne"

  Lungeforeningen giver ordet til teenagerne i Folkeskolen. Et moderne og indbydende design, 15 spændende temaer om lunger, livsstil og motion samt opgaver der sætter skub i tanker og kreativitet. Det er hovedingredienserne i Danmarks Lungeforenings nye, gratis online undervisningswebsite, Liv i Lungerne, som skal få folkeskolens ældste klasser på sundhedsbanen