Rekordmange forlader Folkekirken: Biskop kalder til opvågning

”Det er nok den største bølge af udmeldelser, vi til dato har set,” siger kirkehistoriker til Kristeligt Dagblad.

Hvordan er det sket, og hvad bør vi gøre?

De spørgsmål skal der nu fokuseres skarpt på i folkekirken, mener biskop over Aarhus Stift Henrik Wigh Poulsen, efter et rekordhøjt udmeldelsestal for folkekirken i går blev offentliggjort. Det skriver Kristeligt Dagblad.


Tallene fra Danmarks Statistik viser, at 10.300 danskere meldte sig ud af folkekirken i andet kvartal 2016, hvilket ifølge professor emeritus og kirkehistoriker Martin Schwarz Lausten formentlig er det højeste antal udmeldelser nogensinde inden for så kort en periode. 

”Det er nok den største bølge af udmeldelser, vi til dato har set,” siger kirkehistorikeren.

Ifølge Aarhus’ biskop, Henrik Wigh Poulsen, bør tallet få folkekirken til at vågne op.

”Vi biskopper har ofte drøftet antallet af udmeldelser. Men de her tal viser, at vi ikke bare kan læne os tilbage og se, hvad der sker. Vi skal se på, hvordan vi håndterer udviklingen og have rebet sejlene.”

Religionssociolog med speciale i kirkestatistik Peter Lüchau mener, at det rekordhøje antal udmeldelser skyldes Ateistisk Selskabs kampagne i foråret, som gjorde det lettere for danskerne at melde sig ud. Men tallene viser også, at folkekirken burde have reageret for længe siden. 

”Det alvorlige ved de nye tal er, at de ikke skyldes noget, der er sket fra den ene dag til den anden. Vores forskning viser, at folk mentalt udmelder sig, længe før de gør det fysisk. De mangler bare det sidste skub, og det fik mange tilsyneladende med Ateistisk Selskabs kampagne og debatten, den medførte. Det er altså ikke Ateistisk Selskabs fortjeneste, men danskernes egen mangel på tilknytning til folkekirken, som ligger bag de nye tal, og den manglende tilknytning blev grundlagt for flere årtier siden. Derfor kan vi komme til at se et gigantisk efterskælv,” siger han.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

 

Emneord: Folkekirkemedlemmer, Folkekirken, Henrik Wigh Poulsen, Peter Lûchau
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1418 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Vil du vide mere?

Udfyld formular, så sætter vi dig i kontakt

Kommentarer
  • 09.09.16 Per Faurholt Jensen
    Medlemsflugt fra folkekirken.

    Så længe folkekirken holdes i et ledelsesgreb der er lig enevælden, er det mere end svært for menighedsråd m.v., at tilpasse og modernisere folkekirken og gøre den tidsaktuel og nærværende for menigheden.
    Folkekirken er den sidste folkelige bastion der er tilbage i sognet og vil som sådan komme til at spille en større rolle for det enkelte medlem. Derfor skal hele ledelsesstrukturen (menighedsrådets arbejdsvilkår) gøres synlig og deltagende for medlemmerne.

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige