Rigspolitiet brød loven i årevis: Tvivl om indkøb for milliarder

Ledelse

16/03/2018 10:41

Nick Allentoft

Undersøgelse skaber tvivl om indkøb for 2.5 milliarder gennem tre år. Nu skal det undersøges om fyret afdelingschef skal betale fratrædelsesgodtgørelse tilbage.

Rigspolitiet har meldt sin tidligere afdelingschef Bettina Jensen til politiet i en sag om vennetjenester og konsulentopgaver for millioner.

Det oplyser økonomidirektør i Rigspolitiet Thomas Østrup til BT.

- Vi har indgivet en politianmeldelse af en afdelingschef, og så har vi anmodet Kammeradvokaten om at undersøge, om afdelingschefens fratrædelsesgodtgørelse kan tilbagebetales, siger direktøren.

Nyheden om politianmeldelsen kommer i kølvandet på en længe ventet rapport fra revisionsselskabet PwC, der har kulegravet Rigspolitiets indkøb af konsulentydelser.

Undersøgelsen fokuserer på relationerne mellem Bettina Jensen og konsulenter fra henholdsvis Dynamic Approach, Just Training samt Konsulentgruppen Strandgade.

Bettina Jensen gav de tre konsulenter opgaver for 43,3 millioner kroner på bare tre år, uden at opgaverne kom i de lovpligtige udbud.

Læs om skandalerne

Vi samler historier om skandaler og sager på tagget "skandaler". Interesseret i at lære og mindes, så klik her.

I rapporten fra PwC kan man ifølge BT læse, at der i e-mail-korrespondancer er fundet indikationer på, at kontrakterne er sket på baggrund af "tætte relationer".

Dog har revisionsselskabet "ikke entydigt kunnet fastlægge tætte venskabelige forhold af privatlignende karakter".

Til gengæld konkluderer PwC, at Bettina Jensen har haft en tæt venskabelig relation med en ekstern it-konsulent, som hun hyrede for 407.000 kroner. Vedkommende kender hun fra sin tid som chef i DR.

- Vi har under vores gennemgang af e-mails identificeret korrespondance for perioden op til den eksterne konsulents ansættelse som konsulent i politiet, hvori Bettina Jensen og it-konsulenten aftaler private middage, deler billeder fra ferier mv., lyder det i rapporten.

Bettina Jensen blev fyret i februar 2017, og en måned senere måtte rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg erkende, at det var udbredt praksis i Rigspolitiet at se stort på udbudsreglerne - problemet kunne ikke isoleres til Bettina Jensen. 

En analyse viste nemlig, at op til 62 procent af aftalerne, som Rigspolitiet indgik i 2015 og størstedelen af 2016, ikke kom i de lovpligtige udbud.

Den tendens bekræfter den seneste rapport fra PwC. I alt har Rigspolitiet ifølge rapporten problemer med at dokumentere, at udbudspligten er overholdt ved indkøb for 2,5 milliarder kroner i perioden 2013 til 2016.

Rigspolitiet har nu bedt Kammeradvokaten om at undersøge, om der kan ske tilbagebetaling i forhold til overbetaling af nogle konsulenter, siger økonomidirektør Thomas Østrup til BT.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce