Rødt topmøde skal kickstarte plan for at fælde Løkke

Politik

25/04/2017 12:25

Nick Allentoft

Frederiksen-støtter ser ens på ulighed og miljø, men udlændinge bliver de næppe enige om, lyder det.

Statsministeren skal ikke længere hedde Lars Løkke Rasmussen (V). Så langt vil der formentlig være enighed, når oppositionens partiledere mødes tirsdag for at diskutere sig frem til en fælles retning.

Men hvor langt enigheden i det, nogle betegner som rød blok, egentlig rækker, er ikke lysende klart forud for mødet, der får deltagelse af partilederne for Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet og De Radikale.

Ny regering

Vil du vide mere om den nye regering? Få overblikket lige her - og kig også tilbage på tidligere nye regeringer. 

Ifølge Enhedslistens Pernille Skipper er der brug for at klinke skår og hele sår mellem oppositionspartierne. Derfor glæder hun sig til at mødes med alle de andre partiledere for første gang i mere end et år.

- Jeg ser en masse uenigheder og problemer, siger hun til Ritzau før mødet.

- Det kom i kølvandet på den sidste regeringsperiode, hvor Radikale, SF og Socialdemokraterne sad i regeringen, og flere reformer førte til stigende ulighed og stigende fattigdom.

Skipper mener, at der er brug for, at oppositionen bliver enige om en fælles retning før næste valg. Ellers vil den ikke fremstå som et troværdigt alternativ til den nuværende regering, vurderer hun.

Mødet tirsdag skal gerne være første skridt på den vej, lyder det.

Hos SF vælger partiformand Pia Olsen Dyhr at fokusere på de områder, hvor den nuværende opposition er enig. Det er særligt miljøområdet og synet på økonomisk ulighed, hun peger på.

- Vi har en grundlæggende anderledes fortælling end blå blok. Vi tror på fællesskabet. Det er fællesskabet, der skal løse de udfordringer, vi står med, siger Pia Olsen Dyhr.

Spørgsmål: Er du enig i, at der er skår, der skal klinkes?

- Vi står i en anden politisk situation, end da vi sad i regering. Der er også andre politikere på banen, siger Pia Olsen Dyhr.

- Vi må tage udgangspunkt i nutiden og arbejde videre derfra.

Mens Enhedslisten og SF begge tror på, at oppositionen vil kunne udstikke en nogenlunde fælles retning om miljø og ulighed, så er det vigtige spørgsmål om udlændingepolitikken langt mere åbent.

- Der er ingen tvivl om, at vi i Enhedslisten er grundlæggende uenige med Socialdemokratiet i deres udlændingepolitik for tiden. Og deres tilgang til mennesker på flugt. Det kommer vi til at bekæmpe benhårdt, siger Skipper.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er fem forskellige partier og har forskellige holdninger. Vi bliver nødt til at have respekt for, at vi også er uenige på nogle felter. Og det er et af dem, siger Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce