Salgstiden på ejerboliger stiger

Infrastruktur

08/11/2017 07:00

Boligsiden A/S

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at salgstiden på både huse, ejerlejligheder og fritidsboliger er steget henover den seneste måned. Det tager nu i gennemsnit 169 dage at sælge et hus i Danmark.

Det kræver nu en smule mere tålmodighed at sælge en bolig i Danmark. På landsplan er der henover den seneste måned sket stigninger i salgstiden på både ejerlejligheder, huse og fritidsboliger på henholdsvis 2,6 procent, 1,3 procent og 1,5 procent. Det viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

”Det er ikke usædvanligt, at der bliver skruet ned for aktiviteten på markedet i årets sidste kvartal. Nu ser vi blot, at der nogle steder er tale om relativt store stigninger, eksempelvis er salgstiden på huse steget 4,3 procent i Region Hovedstaden. Stigningen i salgstiden skal derfor ses som en konsekvens af kombinationen mellem en periode, hvor der var særdeles stor rift om boligerne samt årets sæsonmæssige udsving,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Læs mere om boligmarkedet

Boligsiden deler viden og gode historier på DenOffentlige.  Deres udgivelser bliver samlet med øvrige historier om boligmarkedet på temasiden her.

Ser man derimod på udviklingen siden oktober sidste år er antallet af dage, det tager at sælge en bolig, derimod blevet mindre. Forklaringen på de modstridende tal er et yderst gunstigt udgangspunkt.

”Salgstiden ramte tidligere på året et usædvanligt lavt niveau. Derfor ser vi et stort fald i salgstiden på eksempelvis hushandlerne, hvor det nu tager ni dage kortere at sælge sammenlignet med oktober 2016. Men når niveauet er meget lavt betyder det samtidig, at en stigning nærmest er uundgåelig, og det ser vi altså ske nu,” siger Birgit Daetz.

Region Sjælland skiller sig ud
Der er dog en enkelt del af landet, der skiller sig ud. I Region Sjælland er salgstiden for huse og ejerlejligheder i modsætning til de øvrige regioner faldet med henholdsvis 2,9 procent henover den seneste måned og hele 18,6 procent siden oktober sidste år. Salgstiden har ikke været lavere i regionen på noget tidspunkt i indeværende årti.

”2017 har på mange måder været Region Sjællands år på boligmarkedet. Antallet af handler har været stigende, det samme gælder priserne, og samtidig falder salgstiden fortsat. Alle de faktorer, der har påvirket en vækst i regionen, skal findes i udviklingen i København. Efterspørgslen og de meget høje priser har på sin vis gjort hovedstaden større forstået på den måde, at boligkøbere med daglig gang i byen er blevet villige til at flytte længere væk fra centrum,” siger Birgit Daetz.

Mens salgstiden er faldet i Region Sjælland, er priserne på villaer og rækkehuse både her og på landsplan så godt som uforandrede. Den eneste region, hvor huspriserne steg fra september til oktober måned, er Region Nordjylland, hvor stigningen lyder på 2,8 procent.

Øvrige nøgletal:

· Prisen på ejerlejligheder er steget en enkelt procent henover den seneste måned, og generelt er der stigninger i samtlige regioner. I forhold til samme periode sidste år, er den gennemsnitlige kvadratmeterpris på ejerlejlighed steget 9,8 procent, svarende til 2.338 kr.

· Modsat den traditionelle udvikling fortsætter prisen på fritidsboliger med at stige i årets tiende måned. Siden samme tidspunkt i 2016 er den gennemsnitlige pris steget 4,8 procent, hvilket betyder, at en enkelt kvadratmeter sommerhus nu koster 15.219 kr.

· Mens nedslaget i landets hushandler er faldet 0,6 procent henover den seneste måned, er det steget 10 procent for ejerlejligheder og 6,9 for fritidsboliger i samme periode.

Se hvordan salgstiden, priser og nedslag ser ud i din kommune på Boligsidens Markedsindeks.

Mest Læste

Annonce