Samfundets kriser skriger på løsninger: Samskabelse får egen sektion på DenOffentlige

Over hele landet bliver der samskabt i konstruktive forsøg på at nytænke og omstille velfærdssystemet. Måske er samskabelse svaret på mange kriser. Derfor lancerer DenOffentlige i samarbejde med eksperter og aktører nu en selvstændig sektion for samskabelse.

“Samskabelse handler om at engagere relevante og berørte aktører i et konstruktivt samarbejde med henblik på at løse vigtige samfundsproblemer, realisere fælles visioner og forbedre kvaliteten af vores velfærdsløsninger.”

DenOffentlige vil være dit medie

DenOffentlige er public service på markedsvilkår. Vi får ingen mediestøtte og er stadig gratis for læserne.

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

 

Sådan lyder det i et nyt manifest for Samskabelsesbevægelsen, der for nylig blev lanceret med en konference i Landstingssalen på Christiansborg. RUC-Professorerne Jacob Torfing og Eva Sørensen er to af initiativtagerne til bevægelsen, og de drømmer om, at Danmark bliver verdensmestre i samskabelse.

- Der er allerede masser af konkrete eksempler på samskabelse, men der er stadig et stykke vej, før det bliver naturligt for politikere, administratorer, foreninger og borgere at løse små og store problemer og udfordringer gennem tværgående samarbejde baseret på ligeværdighed, tillidsbaseret læring og fælles ansvar, siger de i et indlæg på DenOffentlige.

 

En stille revolution

Tilhængere af samskabelse peger på, at det er en form for opgør med hierakisk topstyret ledelse af samfundet.

Engang var lederen både ekspert og ansvarlig, men i dag skal ledere i højere grad facilitere mennesker og lede forskellige interesser mod et fælles mål. Derfor må organisationer ændre tilgangen til ledelse, og det starter ifølge Samskabelsesbevægelsens manifest med en erkendelse.  

Sæt en dagsorden - bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige er fremtidens medie for videndeling og konstruktiv kommunikation. Du og din organisation kan blive redaktør for jeres eget indhold på DenOffentlige ligesom flere og flere andre allerede er. Kontakt udgiverkonsulent Claus Grønborg for at høre mere.

Du kan læse endnu mere her.

“Drivkraften i samskabelse er erkendelsen af, at ingen aktør kan definere og løse komplekse samfundsproblemer eller realisere nye ambitiøse visioner på egen hånd. Den fortsatte udvikling af velfærdssamfundet kan således bedst sikres gennem en tværgående udveksling af viden, ideer og ressourcer og udvikling af et fælles ejerskab til nye og bedre løsninger,” fremgår det af manifestet.

DenOffentliges fokus på samskabelse bakkes op af flere aktører, der ser frem til at bidrage med konkrete eksempler og erfaring fra hverdagen i velfærdssystemets mange såkaldte spændingsfelter. En af dem er Sager der Samler, hvor Annemette Digman er formand.

- I Sager der Samler lægger vi vægt på at borgerne - i øjenhøjde med systemet - kan handle sig til nye løsninger. Det er fint nok med manifester, der anviser en retning; men det er først når borgere begynder at tage ansvar og handle i fællesskab, at de nye løsninger opstår,, siger Annemette Digman, der har skrevet flere bøger om offentlig innovation og bl.a er formand for samskabelsesforeningen Sager der Samler, som har base i Aarhus.

Digman peger på, at en af de helt store udfordringer for samskabelse er blevet systemets styrke.

- Det er ikke altid helt enkelt at få en dialog mellem system og aktivisterne. Begge parter skal udvikle nye kompetencer, hvis vi skal blive bedre til reel samskabelse, hvor også initiativretten er overladt til borgerne. Sager der Samler bidrager meget gerne til denne udvikling, siger hun.

Netop Aarhus Kommune har stor fokus på Samskabelse, og har derfor også sat gang i en bevægelse, der skal omstille systemet til samskabelse. Stadsdirektør Niels Højberg fortæller, at samskabelse er en helt central vej til at nyudvikle og omstille velfærdsmodellen.

- I Aarhus Kommune er vi overbeviste om, at samskabelse er en af de nødvendige veje, vi må følge, hvis vi reelt skal få udviklet løsninger, der i højere grad end nu, inddrager borgerens egne kræfter og erfaringer, siger Niels Højberg.

 

Kriser søger svar

For Mediehuset DenOffentlige, som har valgt at bakke initiativet til en landsdækkende bevægelse op, handler det om at bringe aktører sammen og skabe fælles forståelse.

- Vi skal være ærlige i den her debat. Der er meget fluffy over begrebet samskabelse, som mange opfatter som et nyt ord for samarbejde. Men graver man lidt dybere, så er samskabelse som bevægelse og begreb måske en vej ud af mange af de kriser vores samfund befinder sig i, siger chefredaktør Nick Allentoft.

Han peger på, at gamle metoder og konservative strukturer er udfordret fra alle sider.

- Demokratiet er i historisk krise, ledere og politikere kæmper med tillidskrise og den velfærdsmodel vi alle er vokset op med er under voldsom forandring. I det lys er der mere end nogensinde brug for at finde nye og relevante svar på samarbejde. Men endnu vigtigere der et enormt behov for at søge alternativer til hierakiske strukturer, der konstant væltes omkuld af udviklingen. Her kan samskabelse levere en del af svaret, siger Nick Allentoft.

 

FAKTA

Samskabelse på DenOffentlige

Samskabelse har fået sin egen sektion på DenOffentlige.dk/samskabelse samt i hovedmenuen på forsiden. Her vil alle, der ønsker at bidrage, kunne komme til orde enten som udgivere med egne historier, nyheder, debat og cases eller med gæsteindlæg.

Se alle historier i sektionen på dette link: DenOffentlige.dk/samskabelse

 

Samskabelsesbevægelsen

En række offentlige organisationer, private virksomheder og frivillige foreninger har taget initiativ til dannelse af en national bevægelse for samskabelse. (Se dem alle her.)

Den landsdækkende samskabelsesbevægelse er åben for alle, der ønsker at etablere et tættere samarbejde mellem offentlige og private parter med henblik på at samskabe fælles løsninger og initiativer, der kan bidrage til at udvikle og forny velfærdssamfundet. Alle der kan tilslutte sig bevægelsens formål og principper kan være med og derved tage aktiv del i bestræbelsen på at udvikle vores velfærdssamfund.

Alle med interesse for samskabelse kan tilslutte sig Samskabelsesbevægelsen og dermed bidrage til en ny folkebevægelse, der skaber og formidler nye løsninger.

Læs mere her

 

Sager der Samler

Sager der Samler er et hus for hverdagsaktivister og et innovationsmiljø, der skaber nye løsninger nedefra. I sin kerne handler det om, hvordan vi som borgere gennem opfindsomhed og handlekraft i hverdagen kan være med til at forme og forandre vores samfund. Vi forbinder demokratiet med det levede liv.

Læs mere her

 
Emneord: Samskabelse, Jacob Torfing, Annemette Digmann, Sager der Samler, Samskabelsesbevægelsen, Chefredaktør Nick Allentoft, Ledelsesavisen, Niels Højberg, Aarhus Kommune, 010317, Innovation, Velfærdsdebatten, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Offentlig modernisering, Modernisering, Ledelse og styring, 020317
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 145

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.03.17 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionen: Allan Søgaard er formand

  Regeringen har nedsat en ledelseskommission, der i de kommende 10 måneder skal se nærmere på ledelse i den offentlige sektor. Læs om medlemmer samt Finansministeriets faktaark mv..her.

 • 02.03.17 Politik
  White Paper on the future of Europe: Avenues for unity for the EU at 27

  As announced in President Juncker's 2016 State of the Union speech, the European Commission today presented a White Paper on the Future of Europe, which forms the Commission's contribution to the Rome Summit of 25 March 2017.

 • 01.03.17 Politik
  Seksbyerne til Folketinget: Giv kommunerne frie hænder

  Beskæftigelsesområdet har brug for en gennemgribende forenkling, hvis kommunerne skal levere en hurtig og effektiv indsats. Så enkelt er budskabet, når Aarhus og resten af 6-byerne onsdag d. 1. marts har foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

 • 01.03.17 Politik
  VUC: Hermanns nye ungdomsskole risikerer at behandle voksne som børn

  Skal en 16-årig med store udfordringer fra folkeskolen behandles på samme måde som den modne 20-årige og den afklarede 29-årige? Ekspertudvalg behandler 15-30 årige som én gruppe i deres forslag til en ny forberedende uddannelsesinstitution.

 • 23.02.17 Velfærd
  Aarhus laver ny organisering af handicap-området

  Indsatsen for voksne med handicap skal organiseres på en ny måde i Aarhus Kommune. Rådmand Thomas Medom har besluttet at oprette fire borgercentre, der skal fungere som lokale kraftcentre for handicapindsatsen i henholdsvis Aarhus Syd, Vest, Nord og Midt. Beslutningen træffes på baggrund af 68 høringssvar fra borgere, pårørende og organisationer.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige