Sass truer med kredit-indgreb til fordel for boligejere

Politik

09/02/2015 09:43

Suleman Haider

Henrik Sass Larsen vil gribe ind over for realkreditselskaberne, hvis priserne på realkreditlån ikke sænkes.

Der er de senere år skruet så meget op for prisen på danske boligejeres realkreditlån, at erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) ifølge Jyllands-Posten truer med at gribe ind over for realkreditselskaberne.

For eksempel betalte boligejerne sidste år 18,4 milliarder kroner i bidragssatser. Det er et beløb, som realkreditselskaberne opkræver for at administrere lånene, svarende til en stigning på 60 procent eller 6,9 milliarder kroner siden 2010.

Et flekslån på en million kroner er steget fra 5000 til cirka 8500 kroner i årlig bidragsbetaling i perioden, mens prisen er mere end fordoblet for boligejere med afdragsfrie lån.

- Jeg holder nøje øje med udviklingen, siger Henrik Sass Larsen til Jyllands-Posten.

- Hvis realkreditinstitutterne nu er så solide, at de også kan betale udbytte, forventer jeg, at det på sigt vil smitte af på deres gebyrer og bidragssatserne.

Over for Jyllands-Posten giver han udtryk for, at han vil gribe ind, hvis ikke selskaberne selv finder ud af at sætte priserne ned.

Hverken hos brancheforeningen Realkreditforeningen eller Realkredit Danmark er der forståelse for udmeldingen.

- Prisen på de råvarer, vi skal bruge til at lave et realkreditlån, er blevet meget dyrere, siger direktør i Realkredit Danmark Carsten Nøddebo til Berlingske og peger blandt andet på, at skærpede kapitalkrav tvinger realkreditinstitutterne til at holde mere kapital.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, vil holde Sass Larsen op på hans udmelding.

- Selskaberne har skruet gevaldigt op for bidragssatserne. Samtidig har der været plads til at udbetale store udbytter til aktionærerne i eksempelvis Danske Bank, som ejer Realkredit Danmark, siger han i en kommentar.

Han kritiserer også, at kursskæringen på kortfristede obligationslån er blevet hævet.

- Begge ting, mener vi i DF, bør stoppes og tilbagereguleres, siger Hans Kristian Skibby.

I torsdags nedsatte Henrik Sass Larsen en såkaldt "hurtigt arbejdende arbejdsgruppe", der skal se på, hvordan Danmark bedst håndterer en negativ rente på indskudsbeviser.

Inden for få uger er renten blevet sænket fire gange, hvilket har betydet, at det er blevet dyrere for pengeinstitutterne at placere penge i Nationalbanken.

 

Mest Læste

Annonce