Satspulje-reform på vej: Penge til udsatte bliver låst i faste bevillinger

Politikere debatterer overførsel af permanente satspulje-bevillinger til finansloven. Det skriver Politiken.

I takt med at den såkaldte satspulje, hvorfra der hvert år uddeles penge til tiltag for samfundets svageste, har vokset sig til en økonomisk mastodont, går stadig flere af milliarderne til permanente reformer.

Læs mere om de mia-store satspuljer

Med satspuljerne kan politikere og ministre hvert år fordele millioner og atter millioner til konkrete projektet.

Læs mere om satspuljer her

Alene siden 2001 er andelen af faste bevillinger på satspuljen steget fra 70 procent til 94 procent af alle bevillingerne, viser tal fra Rigsrevisionen ifølge Politiken torsdag. Det betød sidste år, at blot 700 millioner af en samlet pulje på over 12 milliarder kroner gik til midlertidige tiltag, mens resten gik til faste bevillinger til blandt andet psykiatrien, supplerende dagpenge og førtidspensionsreformen fra 2002.

Spørger man Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, har satspuljen vokset sig til et »kæmpestort monster«. Selv om hun er glad for, at der kommer flere faste bevillinger i stedet for »svingdørssocialpolitik«, som hun mener, at de mange midlertidige tiltag afstedkommer, hører de faste bevillinger slet ikke hjemme på satspuljen.

»Jeg glæder mig over, at så stor en procentdel bruges som faste bevillinger, og så bør det rettelig ligge på finansloven i stedet for i satspuljen«, siger Pernille Rosenkrantz-Theil, der allerede i Politiken sidste år foreslog, at størstedelen af puljen flyttes over på finansloven. Hun vil efterlade mellem 250 og 500 millioner i satspuljen til midlertidige tiltag.

Dansk Folkeparti, Alternativet, SF og Enhedslisten støtter en flytning af en del af satspuljen til finansloven, hvormed der er flertal for et opgør med puljen, skriver Politiken.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) forstår derimod ikke Socialdemokraternes melding. Når størstedelen af puljen allerede finansierer permanente tiltag, er der ingen grund til at flytte dem over på finansloven, mener hun.

»Jeg har svært ved at se, hvor uenige vi er, og jeg har svært ved at se, hvad forskel det gør, for det er jo sådan set tingenes tilstand i dag«, siger ministeren til Politiken.

Satspuljen får tilført midler ved at tage en del af de penge, som overførselsindkomsterne, herunder folke- og førtidspension, kontanthjælp og dagpenge, ellers ville være steget med, hvis de havde fulgt lønudviklingen. Dermed stiger overførselsindkomsterne mindre end lønnen, men til gengæld bliver pengene gennem satspuljen givet til »forbedring af vilkårene for overførselsindkomstmodtagere og svage grupper«, som der står i den seneste lov om satspuljen.

Emneord: Satspulje, Satspuljer, Pernille Rosenkrantz-Theil, Karen Ellemann
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1448 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Vil du vide mere?

Udfyld formular, så sætter vi dig i kontakt

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.06.17 Velfærd
  Så er Serviceloven moderniseret

  Folketinget har vedtaget ændringer i serviceloven og børne- og socialminister Mai Mercado er godt tilfreds med resultatet.

 • 08.11.16 Velfærd
  Satspulje: Forsøg med medicinsk cannabis får penge

  Patienter med eksempelvis kræft, multipel sclerose eller rygmarvsskade kan fra 2018 få lægeordineret medicinsk cannabis. Det ligger fast, efter at satspuljepartierne er blevet enige om en ny forsøgsordning.

 • 08.11.16 Politik
  Satspulje: 770 mio. til sundhed og ældre

  Regeringen og satspuljepartierne har indgået en satspuljeaftale til ca. 770 mio. kr. på sundheds- og ældreområdet. Med aftalen styrkes indsatserne over for blandt andre børn i sårbare familier, kræftpatienter, mennesker med psykiske lidelser og svage ældre.

 • 07.11.16 Politik
  Satspuljeaftale indgået på beskæftigelsesområdet

  Satspuljepartierne har i år forhandlet inden for en samlet ramme på i alt 1.106 mio. kr. over de kommende fire år. En stor del af midlerne er målrettet initiativer, der kan udvikle indsatsen og hjælpe udsatte borgere og borgere med handicap i job. Satspuljeaftalen har i år et særligt fokus på langvarige kontanthjælpsmodtagere.

 • 27.06.17 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige