Socialrådgivere: Odense-besparelser er langt fra slut

Ledelse

14/09/2015 09:27

Nick Allentoft

Hvad skete der egentlig, da socialrådgivere i Odense Kommune i juni fik besked på at lukke op mod 180 sager med udsatte børn?

Det spørgsmål bliver opklaret senere i dag, når Odense Kommune offentliggør en ekstern redegørelse om baggrunden for lukningerne.

Socialrådgivernes formand i Region Syddanmark Anne Jørgensen er ikke i tvivl om, at redegørelsen vil fastslå, at kommunen handlede ulovligt.

- Jeg tror, den vil fastslå, at det har været klart ulovligt, at man alene på grund af økonomi laver besparelser på eksisterende foranstaltninger til børn og familier, siger Anne Jørgensen til DR Fyn.

Da sagen kom frem i august påpegede flere eksperter over for DR på, at kommunens fremgangsmåde med at lukke 20 procent af sagerne senest 1. september for at spare penge var lovstridig.

Afsløringerne fik børn- og ungerådmand i Odense Kommune Susanne Crawley Larsen (R) til at standse alle lukninger af sager, der var i gang. Samtidig igangsatte hun en redegørelse af sagen.

Men selvom det viser sig, at kommunen har handlet ulovligt, så frygter formanden, at kommunen i stedet vil spare på de kommende sager.

- Vi frygter, at man vil spare penge alligevel, og at man så på de eksisterende sager og nye sager vil lave så tynde foranstaltninger, som har svært ved at matche den problematik, som barnet og familien har, siger Anne Jørgensen.

Dagens redegørelse skal også bruges til at svare Folketingets ombudsmand, der har bedt om en redegørelse i sagen.

Men også hos pædagogerne frygter man, at der vil blive sparet på de udsatte unge lige meget hvad.

- Jeg kan godt se for mig, at man skærer på familierne alligevel i stedet for at finde pengene udenfor budgettet. Der er jo kun de penge, der er, siger Rikke Hunsdahl, der er formand for pædagogerne på Fyn.

Rådmand Susanne Crawley Larsen har efter afsløringerne bedt sin forvaltning finde mindst 10 millioner kroner ekstra til området for udsatte børn.

Planen for, hvor kommunen ville finde pengene, skulle have været fremlagt på et møde i Børn- og Ungeudvalget allerede i sidste uge, men på mødet var der ingen løsning, og pengespørgsmålet er nu udskudt.

Den eksterne redegørelse, som bliver afleveret i dag, er udarbejdet af advokatfirmaet Kromann Reumert og revisionsfirmaet BDO. Den har kostet omkring 500.000 kroner.

Mest Læste

Annonce