Soldaterformand: Ønsker vi at turister skal møde soldater ved Den Lille Havfrue?

Forsvaret må ikke blive en hovsa-løsning. Jeg er helt tryg ved, at Politiet tager sig af den indre sikkerhed, og så tager forsvaret sig af den ydre. Det vi skal tale om er, hvordan der skabes vilkår, hvor både forsvar og politi kan virke til gavn for borgerne, skriver formand for soldaternes fagforening.

For lige at lukke den forkerte diskussion med det samme; Ja, forsvarets soldater kan godt kende forskel på ven og fjende. Ja, forsvaret kan godt hjælpe politiet med bevogtningsopgaver i Danmark, hvis der er brug for det. 
 
Militærpolitiet er uddannet til at løse bevogtningsopgaver, og vores soldater kan med uddannelse også anvendes til at støtte politiet. Allerede nu er 400 soldater på kort tid uddannet til at støtte politiet ved modtagelsescentrene for asylansøgere.

Det kan soldaterne godt håndtere, ligesom Den Kongelige Livgarde heller ikke har skudt nogen inde på Amalienborg.

Det ærgrer mig, at de to fremtrædende politikere Zenia Stampe (R) og Søren Pape Poulsen (K) har fået diskussionen til at handle om det spørgsmål, for det er den forkerte diskussion. Det er for nemt af politikerne.
 
Drop mundhuggeriet
I stedet for at mundhugges om forsvarets evne til at varetage politiets opgaver, burde de ansvarlige politikere forsøge at finde nogle løsninger på, hvordan vi bedst muligt øger sikkerheden for borgerne. Politikerne står med konsekvenserne af mange års vigende prioritering af statens kerneopgave; borgernes sikkerhed.
 
Lad os få sikkerheden til at hænge sammen. Både den indre og den ydre sikkerhed. Jeg er helt tryg ved, at Politiet tager sig af den indre sikkerhed, og så tager forsvaret sig af den ydre. 
 
Det kræver dog, at politikerne viser handlekraft i den situation Danmark er i. Det vi skal tale om er, hvordan der skabes vilkår, hvor både forsvar og politi kan virke til gavn for borgerne.
 
Fnidder fnadder blandt politikerne skal ikke få forsvar og politi op at toppes. Dertil er situationen for alvorlig. Det er ikke forsvaret mod politiet. Vi passer loyalt vores opgaver, som hver især er vigtige for den samlede sikkerhed i Danmark.
 
Forsvaret må ikke blive en hovsa-løsning. For det første er forsvaret i præcis samme situation som politiet. Her hober merarbejdet sig også op, og hver eneste soldat er rent faktisk optaget af dagligt arbejde i internationale missioner eller herhjemme i det nationale beredskab. 
 
Hvad skal vi så IKKE lave? 
Hvis en gruppe soldater skal samles for at støtte politiet, hvad er det så, de ikke skal løse af nuværende opgaver? Og hvilke konsekvenser vil det få? Det er ikke sådan, at vi har en gruppe soldater siddende, der bare venter på noget at lave. 
 
For det andet er jeg ikke sikker på, at danske soldater i gadebilledet vil skabe den nødvendige følelse af tryghed. 
 
Vi har vænnet os til at se meget politi med våben i gadebilledet, og det er sørgeligt, at det skal være sådan. Men kan vi også vænne os til soldater i gadebilledet? Ønsker vi virkelig, at man som turist møder soldater ved Den Lille Havfrue?
 
Danmark står over for dybt alvorlige og meget reelle udfordringer i det nationale beredskab, hvad enten det gælder politi eller forsvar. 
 
Taler politikerne overhovedet sammen?
Vi har brug for en langsigtet plan, hvor målet vil stå i direkte forbindelse med midlerne. Skal udfordringerne løses, kræver det flere ressourcer, herunder flere medarbejdere og flere penge til både uddannelse, personale, materiel og opgaveløsninger. 
 
Politikernes mundhuggeri viser to ting. Dels at politikerne tilsyneladende ikke taler sammen i egne partier, og dels at de ikke anerkender forsvarets udfordring med personelmangel og overarbejde. 
 
Der er ingen lette genveje. Det er dybt alvorligt og kræver både handling, planlægning og frem for alt fornuft. Og det eneste fornuftige her er en bæredygtig langsigtet plan, som involverer hele det nationale beredskab.
 
Emneord: CS, Forsvaret, Politiet, Sikkerhedspolitik, Tryghed, Terrorbekæmpelse, Terrorangreb, Terror mod Danmark, Jesper K. Hansen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1499 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

TILMELD NYHEDSBREV

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige udgives alle hverdage, når det væsentlige er indsamlet og tilbyder:

 • Overblik
 • Ingen betalingsmure
 • Videndeling
 • Nyheder, cases, blog og debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Modtag også nyhedsbrev fra:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.01.18
  Ny aftale for Forsvaret 2018-2023

  Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er blevet enige om en ny seksårig aftale for Forsvaret.

 • 14.09.17 Velfærd
  Årets troværdighedsanalyse: Jordemødrene på førstepladsen

  Offentlige faggrupper som sygeplejersker, dommere, læger og politibetjente har stor tillid i befolkningen mens socialrådgiverene synker. Det viser den årlige troværdighedsanalyse fra Radius Kommunikation

 • 18.11.15 Politik
  Her er den nye politiaftale

  Regeringen har sammen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti indgået en aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi i perioden 2016-2019. Aftalen sikrer 1,9 mia. kr. ekstra til at løse de udfordringer, som dansk politi står over for i fremtiden.

 • 06.05.15 Politik
  Evaluering af myndighedernes indsats under terrorangrebet

  Rigspolitiet har afleveret myndighedernes evaluering af indsatsen i forbindelse med terrorangrebet i København. Evalueringen viser, at myndighederne var velforberedte, velorganiserede og klar til hurtigt at organisere beredskabet. Evalueringen peger samtidig på ti læringspunkter, der vil få betydning for det fremtidige beredskab.

 • 19.02.15 Ledelse
  Odense Kommune: Børn skal kende baggrunden for terrorangreb

  Når Odenses skolelærere skal tale med eleverne om terrorangrebene i København, så er religion en naturlig del af dialogen. Det præciserer kommunen nu i en ny orientering til de odenseanske skoler. Borgmester og rådmand mener, at det er uhensigtsmæssigt, når kommunen har opfordret skolelærere til at nedtone religion og etnicitet