Statsrevisor: DR-undersøgelse må ikke blive ministerklapjagt

Ledelse

21/08/2017 09:51

Nick Allentoft

Før man bestiller en stor undersøgelse af DR, bør man få et overblik, mener Statsrevisorernes formand.

Ledelsen i DR er under kraftig kritik fra begge sider af Folketinget efter afsløringer om høje fratrædelsesordninger og lønninger.

Et flertal kræver både en undersøgelse af Rigsrevisionen og en redegørelse fra DR selv.

LÆS OGSÅ: Lad os få public service for alle pengene

Det sker efter Ekstra Bladets afsløring af, at kulturminister Mette Bock (LA) fik et gyldent håndtryk på to millioner kroner, da hun i 2009 opsagde sit job som programdirektør i DR.

Statsrevisorerne kan som de eneste bede Rigsrevisionen om en undersøgelse. Men før man bestiller en stor undersøgelse, bør man få "en kort orientering", mener Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF).

- Nu skal det jo nødigt bare være en klapjagt på ministeren, siger han til Ritzau.

- Vi er som statsrevisorer forpligtet til at forvalte de offentlige midler med rettidig omhu – og det vil sige, at man ikke kaster penge efter en undersøgelse, der ikke fører ret langt. 

- Men hvis der er grundlag for at foretage en undersøgelse, så er jeg selvfølgelig fuldt ud med på at lave en sådan, siger formanden.

Sagen om Bock fulgte en anden sag, Ekstra Bladet har afsløret: At DR's tidligere mediedirektør Gitte Rabøl opretholdt sin løn på 2,1 millioner kroner, da hun blev ekstern mangfoldighedskonsulent i DR. Hun har nu trukket sig fra jobbet.

Både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre og SF tilkendegiver over for Ekstra Bladet, at de ønsker en rigsrevisionsundersøgelse.

Peder Larsen opfordrer til "lige at spise brød til", før der er kastet lys over omfanget af gyldne håndtryk og høje aflønninger i DR.

- Det helt afgørende er, om der er et eklatant omfang af overdrevent brug af offentlige midler, siger Statsrevisorernes formand. 

DR oplyser i et skriftligt svar til Ritzau, at man har et "godt samarbejde med Rigsrevisionen" og er klar til at levere alle de oplysninger, der måtte efterspørges.

Samtidig oplyser DR, at der i indeværende medieforligsperiode - det vil sige siden 1. januar 2015 - har været to sager om direktører, der er fratrådt.

Den ene var Ulrik Haagerup, der i marts meddelte, at han fratræder stillingen som nyhedsdirektør. Det skete uden fratrædelsesaftale, oplyser DR.

Derudover var der føromtalte sag om Gitte Rabøls fratrædelse.

Ydermere er fem underdirektører fratrådt i samme periode. Kun en enkelt af dem har ifølge DR fået en fratrædelsesaftale. 

Mediehuset har dog allerede udleveret oplysninger om denne sag i forbindelse med en aktindsigt, oplyser DR.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce