Støjberg: Tålt ophold skal betyde elektronisk fodlænke

Politik

10/06/2016 07:48

Nick Allentoft

De danske myndigheder aner ikke, hvor 73 personer på tålt ophold og kriminel meldepligt befinder sig.

Næsten hver fjerde på tålt ophold i Danmark er efterlyst af politiet.

Center Sandholm og politiet aner ikke, hvor personerne er, fremgår det af et svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

- 15 ud af i alt 69 udlændinge på tålt ophold var efterlyst den 2. maj 2016 i Det Centrale Kriminalregister, fordi de ikke opholder sig i Center Sandholm. 

- De pågældende møder således heller ikke til den meldepligt, som de er pålagt. Politiet har ikke kendskab til deres opholdssted, står der i svaret.

Det er ikke godt nok, mener Peter Skaarup (DF), formand for Folketingets retsudvalg.

- Det er ikke særlig betryggende, at vi har voldtægtsdømte, mordere og andre kriminelle på fri fod, og vi ikke aner, hvor de er. Det skal prioriteres meget højere, siger Skaarup til Ekstra Bladet.

Udlændinge havner på tålt ophold, hvis de ikke kan udsendes til hjemlandet trods en udvisning fra Danmark. Det strider mod Danmarks internationale forpligtelser at tvangsudsende folk, der risikerer forfølgelse i hjemlandet.

Støjberg har for nylig indkaldt til forhandlinger om stramninger netop i forhold til personer på tålt ophold.

Hun vil gøre tilværelsen på tålt ophold "så utålelig som muligt" og indføre højere straffe for kriminelle udviste.

Regeringen vil blandt andet indføre underretningspligt. Det betyder, at den enkelte udlænding skal give besked til myndighederne, hvis vedkommende vil "tage ophold uden for indkvarteringsstedet mellem klokken 23.00 og 6.00".

Udlændinge på tålt ophold og kriminelle udviste har hidtil skullet tage ophold på Center Sandholm ved Birkerød i Nordsjælland. Men de flyttes til Udrejsecenter Kærshovedgård i en midtjysk skov ved Ikast.

Ifølge opholds- og meldepligtsreglerne i dag skal personer på tålt ophold som hovedregel overnatte på indkvarteringsstedet og melde sig daglig hos det stedlige politi.

Men strafferammen for at overtræde pligterne skal skærpes, lyder det fra Støjberg. Hun mener, at elektronisk fodlænke som noget nyt skal indgå som en del af denne straf.

Både DF og Socialdemokraterne har opfordret til endnu strengere straf, end regeringen har lagt op til. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce