Succes med hjertestartere og førstehjælp: Nu overlever hver fjerde

Velfærd

30/05/2016 09:45

Nick Allentoft

Antallet af personer, der bidrager med livreddende førstehjælp ved hjertestop, er tredoblet.
Personer, der får et hjertestop i det offentlige rum, har fået forbedret deres chancer for at overleve markant. I 2002 var chancen for at overleve lige under ti procent. I 2014 er den steget til 24 procent.   Det viser en undersøgelse fra Dansk Hjertestopregister, der også har et bud på, hvorfor oddsene er blevet så meget bedre.   Historisk set overlever en ud af 30 personer, der får hjertestop, uden at modtage livreddende førstehjælp, før ambulancen ankommer. Hvis en person derimod modtager livreddende førstehjælp, er chancerne for at overleve historisk set en ud af otte.

Ifølge Danske Hjertestopregisters undersøgelse er der sket en tredobling i antallet af personer, der modtager livreddende førstehjælp inden ambulancens ankomst.

Det er ifølge Steen Hansen, der er læge og forsker på Aalborg Universitetshospital, og som står bag undersøgelsen, en afgørende faktor for, at så mange nu overlever hjertestop i det offentlige rum.   - Tallene taler for sig selv. Det nytter, når danskerne giver livreddende førstehjælp og bruger hjertestarterne, siger han.   - Den hurtige hjælp fra omkringstående kan ofte være det, der gør, at man overlever. Og det er utroligt glædeligt, at vi nu ser, at en fjerdedel overlever hjertestop i det offentlige rum.   Tre ud af fire hjertestop sker dog i hjemmet, hvor mulighederne for hjælp er dårligere. Selv om overlevelseschancen også er steget - fra to procent til otte procent - er der stadig liv at redde.   - Hvis personen, der får hjertestop, er alene i boligen, er der meget ringe chance for at overleve. Og hvis der kun er ét vidne, som både skal ringe 112 og yde genoplivning, forringer det også chancen, siger Steen Hansen.   Derudover peger Steen Hansen på, at hjertestartere sjældent kommer i brug i hjemme, da der ikke er nogen til at hente dem. Og ofte findes der ingen hjertestartere i beboelsesområder.     FAKTA: Flere overlever hjertestop i offentligt rum Villigheden og evnerne til at træde til og hjælpe en person, der får et hjertestop, er steget fra 2001 til 2014. Det viser en opgørelse, som Dansk Hjertestopregister mandag har offentliggjort.
  • Hvert år får omkring 4000 personer hjertestop uden for hospitaler.
  • Samlet set er chancen for at overleve et sådan hjertestop forbedret fra lige under fire procent i 2001 til 12,7 procent i 2014. Målt i menneskeliv er det en stigning på 146 personer til 515 personer.
  • Det er især i tilfælde, hvor personer får hjertestop uden for hjemmet, at chancerne er blevet bedre. Her er andelen, der overlever, steget fra 7,4 procent i 2001 til 24 procent i 2014.
  • Andelen af hjertestop, hvor vidner træder til og giver livreddede førstehjælp, er fra 2001 til 2014 steget fra 19,4 procent til 65,8 procent. Det er mere end en tredobling.
  • Også brugen af hjertestartere, før ambulancen ankommer, er steget, selv om brugen stadig er lav. I 2001 blev der givet stød med en hjertestarter i 1,4 procent af tilfældene. I 2014 var det samme tal 3,6 procent.
  • Personer, der får et hjertestop i hjemmet, har dårligere chancer for at overleve. 3,1 procent af de personer, der fik et hjertestop i hjemmet i 2001, overlevede. Det tal steg dog til 8,3 procent i 2014.
  • Undersøgelsen inkluderer 45.269 patienter, der har oplevet et hjertestop for første gang.
  • I perioden fra 2001 til 2014 er den gennemsnitslige patient, der får et hjertestop, blevet ældre fra 69 år til 72 år.
  • Der er stadig flest mænd, der får hjertestop. 64,7 procent af personerne i undersøgelsen er mænd.
  Kilder: Danske Hjertestopregister /ritzau/

Mest Læste

Annonce