Syv nordsjællandske kommuner beder lokale virksomheder om hjælp

Ledelse

16/09/2014 11:57

Jakob Rom Johansen

Jobcentrene i syv kommuner i Nordsjælland indbyder de lokale virksomheder til at sidde med omkring bordet, når linjerne skal lægges for, hvordan skattekronerne skal bruges i indsatsen for kommunernes udsatte ledige.

Ledighed, sygefravær og mangel på arbejdskraft. Det er blandt udfordringerne nu eller på sigt, som syv nordsjællandske jobcentre nu indbyder erhvervslivet til at være med til at løse. Det sker som led i det landsdækkende initiativ Fra Vision til Virkelighed, som netværks- og videnshuset Cabi star bag, og som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen følger.

Startskuddet lyder i Nordsjælland d. 19. september på en konference i Frederiksborgcenteret i Hillerød.

En god chance til virksomhederne

Idéen bag initiativet er, at et stærkt samarbejde mellem jobcentre og virksomheder er afgørende, og at det ikke nytter noget at sidde i hver sin kommune og forsøge at finde på mirakelkure. Det forklarer Hillerøds borgmester Dorte Meldgaard:

”Arbejdsmarkedet kender ikke kommunegrænser, så det er vigtigt, at vi i kommunerne bliver så gode som overhovedet muligt til at samarbejde med hinanden. Endnu mere vigtigt er det, at virksomhederne tager mod den udstrakte hånd, for uden dem kommer vi ingen vegne. Det her er en chance for at give kommunerne ren besked, tage ansvar for lokalsamfundet og få indflydelse på, hvordan vi bruger de kommunale skattekroner til at hjælpe ledige, sygemeldte og udsatte grupper.”

Ifølge Dorte Meldgaard er langt de fleste virksomheder, som kommunen henvender sig til, positivt indstillede over for at bidrage til at finde gode, lokale løsninger. Men hun er godt klar over, at der er skepsis at overvinde hos nogle:

”Der var en virksomhed, som gav det klare svar på vores henvendelse, at ”Jeg deltager aldrig i den slags. Det har jeg ikke tid til – jeg passer min forretning og min familie. Jeg har prøvet, men jeg er træt af at gå til møder med beslutningstagere, og så bliver det ikke til noget”. Den oplevelse af samarbejdet med kommunen vil og skal vi lave om på,” understreger hun

One-size-fits-all dur ikke

Cabi har set på, hvad der virker, når det lykkes at knække koden til at løse svære udfordringer på arbejdsmarkedet rundt om i landet:

”Vi hører ofte fra virksomhederne, at der er plads til forbedring i samarbejdet med jobcentret. Men der er også gode eksempler, og når det lykkes at fastholde sygemeldte i job eller få udsatte ud i virksomhederne, hænger det næsten altid sammen med, at jobcentre og virksomheder arbejder godt sammen,” forklarer seniorkonsulent Rasmus Nygaard fra Cabi.

”Det er i virksomhederne, at jobbene er, og dermed er dialogen med virksomhederne også afgørende for at få det effektive samarbejde på skinner. Men virksomheder er forskellige, og arbejdsmarkedet er ikke ens over hele landet, så one-size-fits-all-løsninger holder ikke i virkeligheden. Pointen med vores initiativ er, at jobcentre og virksomheder samles regionalt om egne løsninger på de udfordringer, som findes lige netop her,” understreger han.

Indtil videre er det planen, at initiativet, der også går under navnet ’Fra vision til virkelighed’, skal rulles ud frem til udgangen af 2015 i 17 kommuner i Nordsjælland, Sydsjælland og Østjylland.

Fakta

Det nationale netværks- og videnshus Cabi, som hører under Beskæftigelsesministeriet, står sammen med Virksomhedsforum for Socialt Ansvar (VFSA) bag initiativet. Under overskriften ’Fra vision til virkelighed’ udspiller initiativet sig frem til udgangen af 2015 over hele landet i tre regionale klynger af virksomheder og jobcentre.

Formålet er, at virksomheder og jobcentre sammen finder og udfører konkrete løsninger inden for eksempelvis:

Bedre samarbejde mellem jobcentre og virksomheder om rekruttering

  • Fastholdelse af medarbejdere i risiko for at miste fodfæste på arbejdsmarkedet på grund af sygdom eller andre problemstillinger
  • Samarbejde om at gøre udsatte unge og ufaglærte voksne klar at gennemføre en uddannelse og forbedre chancerne for job
  • Inklusion af udsatte ledige i virksomheder på midlertidige ordninger eller i ordinært arbejde.

Følgende kommuner deltager i initiativet: Randers, Norddjurs, Syddjurs og Mariagerfjord (Østjylland), Furesø, Gribskov, Helsingør, Hillerød, Hørsholm, Halsnæs og Rudersdal (Nordsjælland) og Køge, Stevns, Faxe, Greve, Solrød, Næstved (Sydsjælland).

Mest Læste

Annonce