Tommelfingeren op til inklusionsindsats

Inklusion er en del af dagligdagen i kommunens børnehaver, hvor alle børn skal kunne være med i fællesskabet og trives med det. Og tilfredsheden med indsatsen er høj blandt forældrene, viser en ny lokal måling.

To ud af tre forældre (67,3 procent) opfatter inklusion som noget positivt, og mere end ni ud af ti (92,9 procent) vægter fællesskab for alle børn højt

- Det er tilfredsstillende at se sådan en måling som udvalgsformand. Det viser, at vi som kommune og på de enkelte institutioner lykkes godt med at skabe de rigtige sociale, fysiske og faglige rammer for det gode børnefælleskab, siger Lennart Qvist, (V), formand for Børne- og Familieudvalget.

Rummelighed optager også forældrene. 96,4 procent har svaret, at de lægger stor vægt på, at deres barn oplever, det er positivt, at mennesker er forskellige.

Folkeskole-stafetten

I Folkeskole-stafetten diskuteres folkeskolens udvikling, udfordringer, kerneopgave, ledelse osv. Er folkeskolens kerneopgave forsvundet? Ledes skolerne rigtigt? Skal vi kvalificere lærerne bedre? Er der mangel på forældreengagement? Mangler vi evaluering af eleverne - eller tværtimod?

Læs alle indlæggene af lærere, skoleledere, forskere, interesseorganisationer, politikere, m.m. 

Forældre vil tage ansvar for inklusion

- Svarene sender nogle positive signaler. Forholdene lever generelt op til forældrenes forventninger og de har en positiv oplevelse af inklusion, hvilket er et meget vigtigt udgangspunkt, siger Inger Marie Andersen, projektkoordinator, Dagtilbud og Undervisning.

Hun peger på, at forældrene i mange af spørgsmålene viser, at de synes, at deres egen rolle er vigtig. Det handler fx om at fejre fødselsdage på en måde, så ingen føler sig fravalgt og om at lave legeaftaler med forskellige børn og at tale pænt om alle børn i dagtilbuddet. 96,9 procent mener, at forældrene i nogen, høj eller meget høj grad har ansvar for at støtte op om, at der er et stærkt børnefællesskab i dagtilbuddet.

- Forældrene er enige i, at alle børn skal være med. Og det gælder også for dem selv. Mange lægger vægt på, at alle forældre er med i forældrefællesskabet og 73,5 procent vil gerne inddrages mere i inklusionsindsatsen. Så vi har de bedste forudsætninger for et fortsat vellykket arbejde, siger Inger Marie Andersen.

Børn er glade for at gå i børnehave

Mere end ni ud af ti (93 procent) af forældrene svarer, at deres barn hver dag eller hyppigt er glad for at komme i institution, og det går også generelt rigtig godt med at finde legekammerater; 86,5 procent af forældrene mener, at deres barn hver dag eller hyppigt har let ved at finde nogen at lege med.

Dog oplever 6,5 procent af forældrene, at der hver dag eller hyppigt er børn, der holdes udenfor. På spørgsmålet om det er de samme børn, der bliver holdt udenfor siger 14,2 procent af forældrene ”ja”, 19,9 procent ”nej”, mens 65,9 procent svarer ”ved ikke.”

- Personalet i vores dagtilbud arbejder målrettet med at sikre, at alle børn har en tryg hverdag, hvor de trives og udvikler sig. Det er et ansvar, vi tager meget alvorligt, og selvom det store billede er lyst, arbejder vi vedholdende på at få alle med, siger Inger Marie Andersen.

Forældrenes indtryk af, at børnene generelt er glade for deres dagtilbud stemmer overens med det, børnene selv siger.

Børnene har deltaget i en børnetermometerundersøgelse, hvor en elefant stiller dem ja/nej og ved ikke-spørgsmål. Her svarer 94 procent af børnene, at de er glade for at gå i børnehave, 96 procent synes, at de har gode venner og 92 procent kan godt lide de andre børn.

Fakta

1200 forældre i Ringkøbing-Skjern Kommune med børnehavebørn i alderen 3-6 år, der går i kommunale og selvejende institutioner, har haft mulighed for at deltage i spørgeskemaundersøgelsen. 605 forældre har svaret.

Forældreundersøgelsen er lavet af Undervisningsministeriets eksterne evaluator, Konsulenthuset Cubion.

Børnetermometerundersøgelsen er udarbejdet af Dansk Center for Undervisningsmiljø, (DCUM). Undersøgelsen er gennemført i august/september 2014.

 

 

Emneord: Ringkøbing-Skjern Kommune, Inklusion, Folkeskoler, Den nye folkeskole, Folkeskole-stafetten, Børnehaver
Ringkøbing-Skjern Kommune på DenOffentlige.dk Ringkøbing-Skjern Kommune
Aktivitet: Artikler: 77 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 26.04.17 Velfærd
  Autismeuddannelse nomineret til pris

  Opkvalifceringsforløbet "Klar til Start", som er udviklet i et samarbejde mellem autismespecialister og en af landets største supermarkedskæder. "Klar til Start" er netop blevet nomineret til Fællesskabsprisen.

 • 10.10.16 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.

 • 13.09.16 Velfærd
  Maddag for 18.000 børn: Mad kan meget mere end at mætte

  Stor maddag samler 18.000 vuggestue- og børnehavebørn om det samme frokostmåltid. Fordi ”mad kan meget mere end at mætte”. Det er budskabet for Maddag 2016, som Kost & Ernæringsforbund står bag sammen med FOA og seks andre organisationer.

 • 16.06.16 Infrastruktur
  Stor vestjysk offensiv for bedre infrastruktur

  Erhvervslivet, organisationer og vestjyske politikere fra både byråd og Folketinget styrker nu indsatsen for at forbedre infrastrukturen i landsdelen. Det handler om at forbinde Herning via Ringkøbing til Hvide Sande med den længe ønskede 2+1-vej.

 • 31.05.16 Politik
  Byrådet rejser til Bruxelles

  Hele byrådet i Ringkøbing-Skjern tager tre dage til Bruxelles. Start 03.30 onsdag morgen og retur ved midnat fredag aften.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige