Tre borgmestre har partihoppet siden seneste valg

Politik

20/11/2017 14:49

Nick Allentoft

Intern splid og kampe om at blive borgmesterkandidat har været med til, at tre borgmestre har skiftet parti. Det er sjældent, at det sker. Men borgmestre skifter af og til parti i en valgperiode.   Siden det seneste kommunalvalg i 2013 er det sket tre gange.   I Thisted og på Stevns har Venstre mistet borgmesterposterne, mens partiet til gengæld er blevet en borgmesterpost rigere på Læsø.   Det seneste partihop fra en borgmester skete i Stevns Kommune.

Følg KV17 og RV17 på temasiderne

Vi samler alle væsentlige historier om Kommunalvalget 2017 og Regionsrådsvalget 2017 på disse temasider: KV17 / RV17

Her forlod Mogens Haugaard Nielsen tidligere i år Venstre for at blive løsgænger.

Han siger selv, at det skete, efter at partiet valgte at afholde genvalg til et opstillingsmøde som partiets spidskandidat, som han ellers havde vundet.   - Man kan jo ikke omgå et demokratisk valg, der er foregået efter reglerne. Det ville jo svare til, at nogle af dem der taber kommunalvalget, pludselig vil have et nyt valg. Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over, siger Mogens Haugaard Nielsen, borgmester i Stevns Kommune.   Fire dage efter det nye valg - som Mogens Haugaard Nielsen tabte - forlod han partiet.   Efterfølgende har han været med til at stifte det nye parti Nyt Stevns.   I Thisted Kommune skiftede borgmester Lene Kjelgaard Jensen fra Venstre til Det Konservative Folkeparti.   - Jeg ville gerne fortsætte i kommunalpolitik, og jeg vurderede, at jeg ikke længere havde mulighed for det i Venstre, siger Lene Kjelgaard Jensen.   Partiskiftet skete tidligere i år, efter at hun i 2016 tabte kampen som Venstres borgmesterkandidat til Niels Jørgen Pedersen.   Lene Kjelgaard Jensen siger dog, at hendes partiskifte ikke gør nogen særlig forskel.   - Jeg er stadig borgerlig politiker. Der er ikke særlig stor forskel på Venstre og De Konservative, og jeg vil også i fremtiden samarbejde med dem, siger borgmesteren i Thisted.
På Læsø skiftede borgmesteren, Tobias Birch Johansen, i 2014 fra den lokale borgerliste Læsø Listen til partiet Venstre, fordi han mener, at det ville gøre det lettere at gennemføre sin politik.   - Når vi snakker landspolitik, og når vi skal have hjælp inde fra Christiansborg, så er det meget lettere at være del af et parti, der er repræsenteret derinde, siger Tobias Birch Johansen, borgmester i Læsø Kommune.   Borgmesteren ser ikke sit partihop som at svigte de vælgere, der stemte på ham som repræsentant for Læsø Partiet.   - Nej egentlig ikke, for det, det handler om for os på Læsø, er, at få mest muligt ud af vores politik, og det er min vurdering, at jeg bedst gør det som medlem af Venstre, siger Tobias Birch Johansen.   I Lejre Kommune har borgmesterposten også skiftet parti siden valget i 2013. Her var der dog ikke tale om et decideret partihop.   Her blev Socialdemokratiet med Carsten Rasmussen en borgmesterpost rigere, efter at Mette Touborg droppede SF's eneste borgmestersæde i landet til fordel for et direktørjob i Københavns Kommune.   FAKTA: Borgmesterskift siden 2013 Siden kommunalvalget i 2013 har der været disse borgmester skift.   Venstre har mistet borgmesterposterne i Thisted og Stevns, men til gengæld vundet en på Læsø.  Socialdemokratiet har fået en ekstra i Lejre, hvor SF ellers fik sin eneste borgmesterpost for fire år siden. Mette Touborg (SF) droppede kommunalpolitikken til fordel for et direktørjob i Københavns Kommune, og hendes afløser kom ikke fra egne rækker, men fra Socialdemokratiet.   Lokallisterne snuppede i 2013 borgmesterposterne i kommunerne Guldborgsund og Læsø. Sidstnævnte er nu tabt, men da borgmesteren i Stevns Kommune er skiftet til lokallisten Nyt Stevns, går det lige op.   De Radikale har stadig den ene borgmesterkæde, som Leon Sebbelin overtog i Rebild i 2013.   Endelig har De Konservative øget antallet af borgmesterposter fra 13 til 14, da Thisteds borgmester er kommet til fra Venstre.   Sådan ser fordelingen af de 98 borgmestre ud dags dato:
  • Venstre: 47.
  • Socialdemokratiet: 34.
  • De Konservative: 14.
  • Lokallister: 2.
  • De Radikale: 1.
  Kilde: Ritzau.   /ritzau/

 

Mest Læste

Annonce