Tre måneder med kontanthjælpsloft: Boligkrise for udsatte afblæst

Velfærd

04/01/2017 14:00

Daniel Holst

Både fra selskaber som KAB, AAB, Boligkontoret Danmark og Lejerbo er meldingen, at antallet af udsendte rykkere og udsættelser svarer nogenlunde til normalen, selvom kontanthjælpsloftet nu har været en realitet i tre måneder. Det viser en rundspørge, som Radio27syv har lavet.

Kontanthjælpsloftet har ikke ført til flere udsættelser af lejere, viser rundspørge til boligselskaber. For tidligt at glæde sig, mener Alternativet.

Tusindvis af familier risikerer at blive hjemløse på grund af regeringens kontanthjælpsloft.

Sådan lød advarslen igen og igen fra både interesseorganisationer, herberger og boligselskaber i forbindelse med, at kontanthjælpsloftet og den såkaldte 225-timers regel trådte i kraft den 1. oktober sidste år.

Men sådan er det indtil videre ikke gået.

Det viser en rundspørge, som Radio24syv har foretaget blandt nogle af landets største almene boligselskaber.

Både fra selskaber som KAB, AAB, Boligkontoret Danmark og Lejerbo er meldingen, at antallet af udsendte rykkere og udsættelser svarer nogenlunde til normalen, selvom kontanthjælpsloftet nu har været en realitet i tre måneder.

Flere selskaber melder endda om et lille fald i forhold til samme periode sidste år. Eksempelvis har KAB haft 251 udsættelser siden kontanthjælpsloftetsindførelse, mod 308 i samme periode sidste år. Og den tendens går igen, lyder det fra de almene boligselskabers forening, BL:

- Vi frygtede, at vi ville se en markant stigning i manglende huslejebetalinger, men heldigvis er det gået på en anden måde, siger formand Palle Adamsen til Radio24syv.

- Der er ikke flere, der ikke får betalt deres husleje, så det er ikke gået så galt, som vi frygtede, konkluderer han til Radio24syv.

Palle Adamsen er også administrerende direktør i Lejerbo, der melder om ”et lille fald” i antallet af rykkere i forhold til sidste år, efter kontanthjælpsloftets indførelse.

Forud for vedtagelsen af loven om kontanthjælpsloftet sidste forår advarede BL i et høringssvar regeringen om, at op mod 14.000 familier risikerede at få meget svært ved at betale deres husleje med de nye regler.

- Jeg tror ikke, at vi skal aflyse vores bekymring, for der er en tidsforskydning fra, at du bliver ramt på din økonomi, til du bliver sat ud. Og der bliver gjort meget for at undgå, at det ender sådan, siger Palle Adamsen til Radio24syv og fortsætter:

- Men som det ser ud nu – og hvis det fortsætter – så bliver det på et lavere niveau end forventet. Og det vil vi være de første, der glæder os over.

Hos regeringspartiet Venstre vil man dog ikke vente med at glæde sig:

- Tallene viser, at Både BL og venstrefløjen tog fejl i deres forudsigelser om, hvor mange familier, der vil blive sat på gaden. Det er jeg rigtig glad for, for det var aldrig vores intention med det her, siger Venstres boligordfører, Britt Bager til Radio24syv.

- Det er klart, at når man får færre penge, så skal der prioriteres anderledes. Man skal betale husleje, inden man køber cigaretter, og jeg vil gerne rose de boligselskaber, der har holdt informationsmøder med beboerne om det her på forhånd, fortæller hun til Radio24syv.

En af dem, som har været bekymret for en eksplosion i antallet af udsættelser, er Alternativets beskæftigelsesordfører Torsten Gejl. Sammen med Enhedslisten og SF var han med til at skrive følgende advarsel ind i lovens betænkning i marts sidste år:

”Enhedslisten, Alternativet og SF deler bekymringerne om, at vi vil se et stort og stigende antal udsættelser og mange flere hjemløse, fordi familien eller den enlige simpelthen ikke har penge til huslejen.”

Torsten Gejl glæder sig over, at han indtil videre ikke har fået ret i sin bekymring, men han mener ligesom Palle Adamsen, at det er for tidligt at afskrive alle bekymringer:

- Jeg tænker, at det er rigtigt glædeligt, at der ikke er så mange, der lige umiddelbart er på vej på gaden, som man havde frygtet. Men jeg synes, at det er for tidligt at sige noget om. Jeg synes lige, der skal gå et halvt eller et helt år, før man kan konkludere noget med sikkerhed, udtaler han til Radio24syv.

Torsten Gejl erklærer sig dermed uenig med Venstres Britt Bager i, at venstrefløjen tog fejl i deres advarsler om kontanthjælpsloftet:

- Jeg synes det er meget, meget flot at gå ud og sige efter tre måneder at alle har taget fejl og man havde sandhedens vise sten selv. Vi diskuterer, hvorvidt det allermest socialt katastrofale er sket: om mennesker er blevet sat på gaden. Det man bare skal tænke over er, at der jo er masser af andre konsekvenser ved kontanthjælpsloftet. Hvis det er sådan, at folk har prioriteret husleje, så er der jo en masse andet, som de ikke har prioriteret: udgifter til børnenes tøj, fødselsdagsgaver, eller sport. Der er masser af ting, som folk nu savner, på grund af Britt Bager og regeringens kontanthjælpsloft, siger han til Radio24syv.

Mest Læste

Annonce