Tre ud af fem regioner forventer fyringer

Politik

10/09/2014 14:13

Suleman Haider

I denne uge, hvor flere regioner indgik budgetforlig, står det også klart, at der med stor sandsynlighed venter personalereduktioner. Kun en region kan klart afvise, at der skal fyres medarbejdere efter fastlæggelsen af næste års økonomi.

Da regeringen og regionerne i forsommeren indgik økonomiaftale for næste års økonomi, skabte politikerne samtidig grundlaget for fyringer i landets regioner – især på sygehusene, der er den største post i regionernes økonomi.

Det viser en rundringning, som FOA har foretaget til regionerne. Tre ud af fem regioner forventer, at der skal reduceres i personalet.

’Det er en stram økonomisk ramme, vi opererer under, men jeg forventer fortsat et velfungerende sundhedsvæsen med et højt niveau,’ siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), som også er formand for Region Midtjylland.

Region Hovedstaden skal skære 300 millioner kroner på budgettet. I værste fald skal der nedlægges 688 årsværk, men hvor mange mennesker, som i sidste ende fyres er endnu uklart. En optimistisk vurdering lyder på, at 200 personer skal afskediges.

I Region Syddanmark ligger der lige nu et sparekatalog foran politikerne, som indeholder 33 punkter. Det skal sikre en besparelse på 130 millioner kroner på regionens budget. Blandt andet lægges op til at natlukke skadestuen på Vejle Sygehus og at lukke for røntgenfunktionen i Rudkøbing.

Sundhedsdirektør Jens Elkjær, Region Syddanmark, vurderer, at det bliver svært at undgå personalereduktioner. Men i virkeligheden, påpeger Jens Elkjær, venter en langt værre situation, når budgettet er vedtaget, og sygehusene skal til at implementere den nye økonomiske ramme.

Fremover skal regionens hospitaler operere med, at der – modsat tidligere – ikke følger penge med, når hospitalerne skal opfylde de ekstra produktivitetskrav, politikerne stiller til sygehusene.

’Det kan godt få nogle yderligere personalemæssige konsekvenser,’ vurderer Jens Elkjær.
I Region Midtjylland advarede personaleforeningerne allerede i juli, at politikernes fortsatte krav om produktivitetsstigninger i sidste ende rammer patienterne, lød det i et brev til Regionsrådet 3. juli.

I mandags faldt budgettet på plads i Region Midtjylland, der beskriver økonomien som ’stram’, ligesom det erkendes, at der ikke er afsat penge til uforudsete udgifter. Især Universitetshospitalet Aarhus og Hospitalsenhed Midt – sygehusene i Herning og Holstebro - ventes at måtte fyre personale, fordi produktiviteten halter.

’Jeg synes, budgettet er så stramt, at jeg frygter, det får personalemæssige konsekvenser,’ siger Anja Laursen, midtjysk formand for Dansk Sygeplejeråd, men som også er øverste medarbejderrepræsentant i Regionens MEDudvalg (RMU).

I Region Nordjylland endte forhandlingerne i går formiddag med en budgetaftale, som på den ene side sikrer flere penge, men på den anden side også indeholder nye opgaver, der er langt dyrere. Det får socialdemokraternes gruppeformand Mogens Nørgaard, der var med til at indgå budaftalen, til at sige:

’Det vil være dumt at garantere, at der ikke kommer fyringer, for så binder jeg ledelserne på sygehusene. Og det ønsker jeg ikke,’ siger Mogens Nørgaard, der derfor heller ikke vil spekulere i, om personaletilpasningen vil have en størrelse, så det kan klares med naturlig afgang.

Kun Region Sjælland melder, at der ikke skal fyres personale efter sidste uges budgetforlig. 
Trods disse udsigter for formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S) fortrøstningsfuld. 
’Hør her, Region Hovedstaden skal spare 300 millioner kroner. Men det er altså kun en procent af driftsbudgettet. Så jeg forventer ikke, at borgerne oplever serviceforringelser,’ siger han.

Mest Læste

Annonce