Troels Lund vil ændre førtidspension inden sommer

Velfærd

31/01/2018 11:50

Freja Eriksen

Beskæftigelsesministeren er blevet berørt af mange enkeltsager, der vidner om meningsløse ressourceforløb.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er klar til at justere reglerne for førtidspension i indeværende folketingssamling. 

Det siger han under en høring på Christiansborg onsdag. Den finder sted forud for, at førtidspensionsreformen fra 2012 skal igennem en større kulegravning, hvor politikerne vil se på, om reformen har virket efter hensigten.

- Intentionen med reformen er rigtig. Det er, at vi skal have flest muligt i job, fastslår Troels Lund Poulsen (V).

- Men jeg bliver også berørt af de mange enkeltsager, der bliver sendt til mig. Ud fra det jeg får forelagt, virker det, som om nogle bliver sendt i meningsløse ressourceforløb.

Det mest presserende er at få set på rammerne for tildeling af førtidspension, fastslår han. Flere politikere har erkendt, at reglerne er for upræcise. 

Og at der er for stor forskel på, hvornår kommunerne tilkender førtidspension.

Troels Lund Poulsen understreger, at det i et velfærdssamfund som det danske skal være muligt at få en førtidspension, hvis man vitterligt ikke kan arbejde. Og det er det også fortsat, mener han.

I 2017 blev der tilkendt 9700 førtidspensioner. I 2012, før reformen trådte i kraft, var tallet 14.750. Et af målene med reformen var netop, at færre, især unge, skulle på førtidspension.

Socialdemokratiet enige 

Reglerne for førtidspension blev ændret for fem år siden, så det er blevet sværere at få førtidspension.

Nu er det formentlig nødvendigt at ændre reglerne, så lidt flere borgere i fremtiden vil være berettiget til førtidspension end i dag, lyder det også fra både Venstre og Socialdemokratiet forud for den større gennemgang af førtidspensions- og fleksjobområdet, der skydes i gang med en høring på Christiansborg onsdag.

Overordnet set er de to partier enige om, at hensigten var rigtig, da de for fem år siden sammen med et flertal i Folketinget blev enige om at ændre de daværende regler.

Som udgangspunkt skulle det være slut med førtidspension til folk under 40. Og også folk, der kun havde kræfter til at arbejde ganske få timer, skulle i fleksjob.

Læs mere om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

 

Men der er blevet alt for stor forskel på, hvor svært det er at få tilkendt førtidspension i landets kommuner, erkender de to partier. 

- Jeg tror, at forklaringerne er mange. Men jeg mener, at der er behov for, at man får præciseret lovgivningen, siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen. 

- Så jobcentrene ikke er i tvivl om, at der skal ske en tilkendelse af førtidspension, når man er i dialog med et menneske, hvor det er åbenbart formålsløst at gå videre i forhold til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, er enig.

- Jeg ved ikke, om det er blevet for svært at få førtidspension. Men jeg tror, at vi er nødt til at lave noget klarere lovgivning, som gør, at nogle flere kan få det. 

Førtidspension

Læs mere om forløbet efter reformen af førtidspension på vores temaside. Bl.a.:

- Tendens: Alvorligt syge flytter for at få førtidspension 

- Partier anklages for at trække tiden med evaluering af førtidspensionsreform 

- De seks største kommuner kræver ændring af førtidspensionsreformen 

 

- For jeg kan godt se, når jeg møder nogle af de mennesker, som rent faktisk bliver tæsket rundt i ressourceforløb - de burde sådan set bare have en førtidspension. 

- Vi skal lave en klarere lovgivning. Og det kommer også til at ske.

Konsekvensen af klarere regler vil formentlig være, at flere får førtidspension.

- Jeg tror, at der i nogle kommuner er et efterslæb. Der er mennesker, der i dag befinder sig på kontanthjælp, og som burde være på førtidspension. Det har jeg en forventning om, at kommunerne retter op på, siger Hans Andersen.

Ud over Venstre og Socialdemokratiet står også Konservative, Liberal Alliance, SF og De Radikale bag reglerne om førtidspension og fleksjob.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce