Udsatte børn forlader fritidshjemmene: Partier ønsker undersøgelse

Knap er et nyt folketingsår blevet skudt i gang, før partierne finder sammen i nye overraskende alliancer.

Således er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet gået sammen for at få undervisningsminsteren til at undersøge forholdene for udsatte børn i de danske fritidsinstitutioner. Det skriver Avisen.dk

Forespørgslen kommer efter, at en ny undersøgelse, som Ugebrevet A4 omtaler torsdag, viser, at udsatte børn forsvinder fra fritidsinstitutionerne efter folkeskolereformen. Mere end hver fjerde udsatte barn kommer ikke i SFO, klub eller på fritidshjem efter reformen. Det er et fald på mere end 6 procent fra før reformen.

Vær med i Skoleavisen

Er du aktør på skoleområdet - privat, fri, efter eller folkeskole - så kan du bidrage til Skoleavisen på to måder. Send indlæg direkte til redaktionen på skoleavisen@denoffentlige.dk eller blive redaktør for dit eget indhold som udgiver på DenOffentlige. 

Vi holder workshop jævnligt for nye aktører til Skoleavisen. Få en mail når næste dato er fastlagt. Skriv til os her

Det kan skade børnenes sociale udvikling ikke at komme i fritidsinstitution, advarer en ekspert og pædagogernes fagforening BUPL. Folkeskolereformen havde ellers til hensigt at mindske betydningen af social baggrund, når det kom til børnenes faglige og sociale udvikling. De tre partier kritiserer nu reformen for at have den modsatte effekt på fritidsområdet.

- Den børnemodel, man har sat op, tilgodeser i mindre grad de børn, man havde håbet på at nå, siger Børne- og Undervisningsordfører i Liberal Alliance Merete Riisager til Avisen.dk.

Derfor foreslår partierne, at ministeren sætter et forskningsprojekt eller en undersøgelse i gang, der kan kaste lys over forholdene.

Hverken Liberal Alliance, Enhedslisten eller Alternativet er en del af folkeskoleforliget fra 2014. I debatten forud for den omdiskuterede reform kritiserede Liberal Alliance og Enhedslisten, at skoledagens forlængelse ville gå ud over tiden i fritidsinstitution.

De påtalte samtidig, at forældrebetalingen ikke fulgte med ned, da antallet af timer og aktiviteter i institutionerne blev beskåret. Derfor frygtede de, at de udsatte børn, der havde mest brug for fritidsinstitutioner, ville falde fra. De nye tal bekræfter partiernes bange anelser:

- Det er en velfærdsstat i krise, hvis man laver en børnemodel, hvor dem i krise bliver skubbet ud. Det er en falliterklæring, hvis vi har en velfærdsstat, der kun er optaget af den brede midte, lyder dommen fra Merete Riisager.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Undervisningsministeren, men i Kommunernes Landsforening ser man udviklingen som naturlig og fremhæver, at det er forældrenes valg, om de vil have deres børn i fritidsinstitution.

Emneord: Folkeskolereformen, Skoleavisen, Liberal Alliance, Merete Riisager, Alternativet, Enhedslisten, Skolefritidsklubber, Fritidshjem
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1422 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Vil du vide mere?

Udfyld formular, så sætter vi dig i kontakt

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige