Undersøgelse: Karakterkrav vil koste unge uddannelse

Velfærd

25/02/2014 13:00

Dårlige karakterer i folkeskolen behøver ikke følge med på erhvervsskolen, viser undersøgelse.

Unge kan blive dygtige håndværkere, frisører eller butiksassistenter, selv om de forlader folkeskolen med dumpekarakterer.

En undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser, at tusinder af unge vil blive udelukket fra at få en faglig uddannelse, når der indføres karakterkrav på erhvervsuddannelserne.

Også unge, som i virkeligheden godt kunne gennemføre. For hver anden af de elever, der dumper i enten dansk eller matematik er ifølge undersøgelsen i stand til at tage en erhvervsuddannelse.

- Man vil udelukke en gruppe. Hvor mange afhænger af, om folkeskolen i fremtiden kan sikre, at færre dumper, og om reformen skrues sådan sammen, at nogle af de unge alligevel kan optages, siger sociolog og forsker Camilla Hvidtfeldt til Ritzau.

Undersøgelsen bygger på afgangskaraktererne hos de elever, som forlod folkeskolens 9. klasse i 2002 og 2007.

Resultaterne er sammenlignet med frafaldet på erhvervsskolerne henholdsvis fire og ni år senere.

Ifølge Camilla Hvidtfeldt ville det give god mening, hvis reformen havde skelnet mellem matematik og dansk. For er prøven i færdigheds- og problemregning bestået, så stiger chancen for at komme igennem betragteligt - også selv om eleven dumpede i dansk.

- Faktisk er det sådan, at den største succesrate ses hos de elever, der er dygtige til matematik, men som er dumpet i dansk, siger Camilla Hvidtfeldt med henvisning til, at i den gruppe gennemfører 80 procent deres uddannelse.

Selv om man ikke består dansk og matematik, er det stadig muligt at få en erhvervsuddannelse.

Den gruppe elever tilbydes en optagelsesprøve og en efterfølgende samtale. Her bliver der foretaget en helhedsvurdering af elevens samlede potentiale.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce