40 procent af hjemmehjælpsmodtagere vælger nu private leverandører. Foto: Shutterstock
40 procent af hjemmehjælpsmodtagere vælger nu private leverandører. Foto: Shutterstock

Ny analyse: 40 procent vælger private hjemmehjælpere

Velfærd

08/09/2022 12:47

J. Bøgen

Dansk Industri mener, det er et udtryk for, at flere får øjnene op for det frie valg.

Ældre vælger i stadig højere grad at benytte private leverandør af hjemmehjælp.

Det viser en ny analyse fra Danmarks Industri.

Faktisk benytter hele 40 procent af danske hjemmehjælpsmodtagere en privat leverandør, når der skal gøres rent eller ordnes noget praktisk.

Det er den højeste andel nogensinde.

Foto: Dansk Industri

Og det er noget, der vækker glæde hos branchedirektør i Dansk Industri (D), Jakob Scharff.

"Vi ser det som en enormt positiv udvikling, at flere og flere ældre gør brug af det frie valg og vælger de private til. Henover årene er de private leverandører blevet en etableret del af vores ældrepleje, og de er en kæmpe gevinst for borgerne, som får noget at vælge imellem, hvis kommunen ikke lever op til forventningerne," siger han.

Har fået øjnene op for det frie valg

Han mener, tallene er interessante, da det tidligere på året kom frem, at en stor del af de ældre danskere ikke kender til det frie valg, når det gælder plejeboliger.

Rekorden i brugen af private leverandører af hjemmepleje vidner ifølge DI om, at de ældre måske i højere grad har fået øjnene op for, at de har flere valgmuligheder.

"Det er fortsat sådan, at de private leverandører i højere grad er noget, man vælger til over tid, mens mange starter ud med den kommunale pleje. Derfor ser vi fortsat et behov for langt bedre information og vejledning fra kommunernes side, så alle kender deres rettigheder fra dag 1.  Samtidig skal det frie valg udvides og styrkes på områder som sygepleje og rehabilitering," fortæller Jakob Scharff.

Mangel går ud over borgerne

Der er stor debat om, hvordan vi som samfund bedst muligt ruster os til den voksende andel af ældre medborgere, som på sigt har behov for pleje og hjælp.

Derfor er det ildevarslende, når både de private leverandører og det offentlige for tiden har udfordringer med at rekruttere for eksempel SOSU'er.

Regeringen præsenterede i slutningen af august et udspil til finanslovsforhandlingerne for 2023. Her er der sat 600 mio. kroner af til at løfte sundhedsområdet, ældreområdet og psykiatrien næste år. Efter 2023 skal det beløb stige til 1 milliard kroner.

Blandt andre FOA har kritiseret, at der ikke er sat flere penge af til netop ældreområdet, men ifølge Jakob Scharff gælder det i stedet om at sikre de leverandører, der allerede er.

"Tilstedeværelsen af forskellige leverandører i sig selv er med til at forbedre ældreplejen – dels fordi det skaber sund konkurrence på kvaliteten, men også fordi vi kan samarbejde og lære af hinandens erfaringer," slutter han.

Mest Læste

Annonce