Yngre Læger kalder på bedre sikkerhed på hospitalerne

Velfærd

20/06/2016 09:08

Nick Allentoft

Øget tidspres på hospitalerne kan være en medvirkende faktor til, at der er flere tilfælde af vold mod læger.

Lægerne har travlt, patienterne hober sig op, og de er indlagt i kort tid. 

Det kan gøre lunten kort og resultere i trusler eller vold fra patienterne, mener formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, som derfor mener, at sikkerheden bør forbedres, for eksempel med overfaldsalarmer.

En undersøgelse, som foreningen har lavet, viser, at stadig flere læger har voldelige oplevelser, når de er på arbejde.

Næsten 45 procent af de knap 3000 læger, der har deltaget i undersøgelsen, svarer, at de inden for de seneste fem år har været udsat for vold og/eller trusler. Ti procent af dem har oplevet vold. 

- På hospitalet arbejder man hurtigt, der er mange patienter, og indlæggelsestiden er efterhånden kort. Samtidig forventer patienterne og de pårørende helt naturligt ordentlig information og kommer selv med en viden, de har spørgsmål til.

- Og når nogle gerne vil have tid til dialog og samtale sammenholdt med travle læger, så kan det være en udløsende faktor til, at nogle bliver truet eller overfaldet, siger Camilla Ratchke.

Og hvor det modsat tidligere ikke kun drejer sig om overgreb i akutmodtagelsen eller i psykiatrien, men på afdelingerne, hvor patienterne er indlagt, bør der gøres noget for sikkerheden, mener lægeformanden.

- I psykiatrien har man taget sine forholdsregler med overfaldsalarmer og overvejet, hvordan rummene er indrettet sikkerhedsmæssigt. Det tror jeg desværre også, vi er nødt til at overveje her.

Camilla Ratchke sætter eksempelvis spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er hensigtsmæssigt, hvis en læge går alene ind til bestemte patienter. 

Det kan dreje sig om patienter, der har drukket, men også patienter, der får stillet en svær diagnose, hvor de har brug for en opfølgende samtale. 

- Vi skal have regionspolitikerne i tale, men også direktioner og afdelinger, om at der er situationer, hvor der er risiko for at blive udsat for vold. De situationer skal udpeges og gøres mindre risikofyldte.

- For det er overraskende og meget chokerende, at næsten halvdelen af yngre læger har været udsat for trusler, og at hver tiende har været udsat for vold. Det skal vi have gjort noget ved, siger Camilla Ratchke.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce