Mange ældre vil gerne selv bestemme, hvad de spiser. ”Ready to Cook” skal teste om det kan lade sig gøre, at give de ældre større valgfrihed i den mad, de får leveret fra kommunernes madservice. Pressefoto.

Ældre gik til frikadellerne

En gruppe ældre borgere har været i skolekøkkenet for at teste ”Ready to Cook”. Projektet skal give ældre langt flere valgmuligheder i den mad, de får leveret fra kommunen.

Fornylig mødtes en lille gruppe ældre borgere på Tirsdalens Skole i Randers – ikke for at regne og stave – men for at lave mad. De skulle teste ”Ready to Cook” – en ny form for madservice, der giver langt større valgfrihed i sammensætningen af måltider og en mere aktiv tilberedning, men som forhåbentlig også puster til glæden og det sociale samvær i hverdagen.

”Det var rigtigt godt,” siger 81-årige Anette Hansen.

Hun og de andre ældre fra Randers Kommune fik udleveret en kasse med forskellige fødevarer i portionsstørrelse, som de selv skulle pakke ud og lave et måltid mad ud fra. I kassen lå blandt andet råt kalve- og flæskekød, rå kartofler og grøntsager samt en lille pose færdigtilberedt sovs.

”Det var dejligt nemt at gå til, og det var gode råvarer. Der fulgte en lille opskrift med, så vi kunne læse, hvordan det skulle laves. Og det smagte også rigtigt godt,” smiler Anette Hansen.

Fakta

”Ready to Cook” er et udviklingsprojekt, som har til formål at skabe komponentbaserede måltidsløsninger, der kan skræddersys til ældres meget forskelligartede smag, ernæringsbehov og funktionsevne – og samtidig sikre større madglæde.

Projektet skal endvidere udvikle digitale platforme, som kan give de ældre en større grad af spontanitet og fleksibilitet i forhold til bestilling af måltider, og som gør det muligt for madserviceleverandørerne at håndtere den større kompleksitet i måltidssammensætning.

Projektet vurderes at have et stort erhvervspotentiale inden for fødevareerhvervet og vil samtidig fremme offentligt-privat samarbejde. EU’s Regionalfond støtter projektet med cirka 2 mio. kroner efter indstilling fra Vækstforum Midtjylland.

Selv om håret er gråt, og benene måske ikke render så hurtigt mere, så behøver smagsløgene ikke fejle noget. Mange ældre vil stadig gerne selv bestemme, hvad de spiser, og også selv tilberede deres egen mad i højere grad end det kommunen tilbyder dem nu.

”Det er dejligt, når man selv kan vælge. Jeg spiser meget sundt og kan ikke tåle så meget sovs, men det er der jo andre, der kan. Derfor er det godt, at man selv kan vælge sin mad,” understreger Anette Hansen.

Bag projektet ”Ready to Cook” står VIFU (center for Fødevareudvikling) i samarbejde med konsulentfirmaet NyX og en række fødevarevirksomheder, kommunale madserviceleverandører, vidensinstitutioner samt firmaer med ekspertise i webdesign og mobile teknologier.

”Nogle ældre spiser direkte af den bakke, de får leveret. Andre serverer maden i skåle, anretter pænt og dækker fint op. Vi er alle forskellige, og det skal vi også have lov til at være, når vi er ældre. Derfor er det vigtigt, at der findes forskellige valgmuligheder for den mad, vi får leveret fra det offentlige,” vurderer Dorte Storper, direktør i VIFU.

Marianne Sloth Sørensen fra Madservice Kronjylland i Randers Kommune, som laver mad til ældre, vurderer også, at de ældre gerne vil have indflydelse på den mad, de spiser.

”De ældre kunne sagtens finde ud af at lave frikadellerne. De gik ind i projektet med liv og sjæl. Mange ældre vil jo gerne selv lave maden, for det har de været vant til hele livet,” fortæller Marianne Sloth Sørensen.

Først efter en evaluering af projektet vil det vise sig, om ”Ready to Cook” kan realiseres i kommunerne.

 

Emneord: Ældre, Ready to Cook, Fødevarer, Mad
Randers Kommune på DenOffentlige.dk Randers Kommune
Aktivitet: Artikler: 146 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

  • 21.06.18 Sundhed
    Ministre vil have undersøgt mangel på SOSU'er og sygeplejersker

    Fire ministre skyder kortlægningsarbejde i gang, der skal undersøge kommuner og regioners udfordringer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft på sundheds- og ældreområdet.

  • 13.09.16 Velfærd
    Maddag for 18.000 børn: Mad kan meget mere end at mætte

    Stor maddag samler 18.000 vuggestue- og børnehavebørn om det samme frokostmåltid. Fordi ”mad kan meget mere end at mætte”. Det er budskabet for Maddag 2016, som Kost & Ernæringsforbund står bag sammen med FOA og seks andre organisationer.

  • 26.09.14 Velfærd
    Et aktivt ældreliv er for alle

    Helsingør Kommune går nu ind i kampen mod ensomhed blandt ældre sammen med 35 andre kommuner i hele landet. Den 2. oktober kickstarter projektet i Helsingør kommune med en temadag for frivillige og andre borgere, der gerne vil gøre en forskel for dem, der har brug for et kærligt skub ud af ensomheden.

  • 15.09.14 Velfærd
    Projekt skal forhindre faldulykker blandt ældre

    Struer Kommunes sundheds- og ældreområde går mandag i gang med første skridt i et projekt, der skal forhindre faldulykker blandt ældre

  • 07.09.14 Politik
    Ny tænketank skal give os bedre måltidskultur

    Fødevareminister Dan Jørgensen har nedsat en tænketank, der vil gøre vores ganer mere modige og danskerne mere aktive i køkkenet. Formand er tidligere minister Søren Gade, og andre medlemmer tæller Claus Meyer, Christian Bitz, Adam Price og Ældresagens formand Bjarne Hastrup.