194 lande tager hul på 25 nye år med Børnekonventionen

Velfærd

20/11/2014 12:03

Nick Allentoft

Torsdag er det 25 år siden, at FN's konvention til fordel for børns rettigheder kom til verden.

Verdens mest anerkendte konvention, FN's Børnekonvention, fylder torsdag 25 år. Den er underskrevet af næsten alle verdens lande og har været med til at forbedre børns vilkår verden over.

Alligevel markerer en række organisationer torsdag, at der stadig er millioner af børn verden over - ikke mindst i Syrien - der er frarøvet de basale rettigheder, som Børnekonventionen skulle sikre.

- For hver dag, der går i konflikten, bliver flere børn i Syrien nægtet de små ting i hverdagen, som tilsammen udgør barndommen; et trygt hjem, venner at lege med, at drømme om fremtiden og nyde nuet.

- Alt dette er sat på pause eller slettet for evigt, fordi nogen et sted i verden besluttede, at dette ikke var en prioritet, siger Jonas Keiding Lindholm, vicegeneralsekretær i Red Barnet, i en meddelelse.

1,6 millioner børn er flygtet ud af Syrien, mens flere end fem millioner børn i landet stadig har brug for humanitær bistand.

           Læs også: Kommuner tvangsfjerner flere børn

Hos FN's børneorganisation, Unicef, markerer man 25-års-jubilæet ved at sætte fokus på, at verden skal nytænke indsatsen, der kan komme børn til gode på samme måde, som den har gjort siden 1989.

- Hvis innovation skal komme alle børn til gode, skal vi nytænke den måde, hvorpå vi får idéer og fører dem ud i livet. De mest udsatte og sværest tilgængelige børn skal i langt højere grad inkluderes som målgruppe, siger Anne-Mette Friis, børn- og ungechef i Unicef Danmark i en pressemeddelelse.

Antallet af børn, der dør inden deres fem års fødselsdag, er ifølge Unicef halveret siden 1990, og flere børn end nogensinde kommer i skole. Alligevel skal innovation og gode idéer fortsat spille en stor rolle i de kommende år for at forbedre børns vilkår endnu mere.

- Vi skal tænke mere på tværs af sektorer, segmenter og landegrænser – gøre det til et globalt samarbejde, hvor vi ikke mindst inddrager de børn og unge, der mærker udfordringerne på egen krop. De har tit har nogle fantastiske idéer, siger Anne-Mette Friis.

Somalia, Sydsudan og USA har af forskellige grunde ikke ratificeret FN's Børnekonvention.

FAKTA: Konventionen der sikrer børns rettigheder  Torsdag er det 25 år siden, at FN's Børnekonvention blev vedtaget af FN's Generalforsamling. Herunder kan du læse om konventionen, der reelt trådte i kraft 2. september 1990 og betragtes som alle verdens børns grundlov:

* FN's Børnekonvention sikrer børns grundlæggende rettigheder, udvikling, beskyttelse og medbestemmelse.

* 194 lande har ratificeret Børnekonvention, hvilket vil sige, at de har gennemført en national lovgivning, der flugter med de ord og hensigter, som konventionen udstikker. Det gør den til den mest anerkendte konvention i verden.

* Sydsudan, Somalia og USA har ikke ratificeret konventionen. I 1995 underskrev USA konventionen, men landet har endnu ikke fuldt og helt ratificeret indholdet i lovgivningen.

* Danmark ratificerede Børnekonventionen 19. juli 1991 og har siden tilsluttet sig to ekstra frivillige protokoller om børneprostitution og -pornografi samt børns indblanding i væbnede konflikter.

* Konventionen forpligter lande, der har ratificeret indholdet, til at arbejde for at sikre de samme basale rettigheder for alle børn – uanset etnisk baggrund, religion, handicap og social status.

* Konventionen definerer et barn som en person under 18 år, selv om mange lande har en lavere grænse for, hvornår et barn lovmæssigt er voksent.

* Siden 1989, hvor Børnekonventionen kom til verden, er antallet af børn, der hvert år dør, inden at de er fyldt fem år, halveret fra 12 millioner til seks millioner.

* I samme periode er antallet af børn mellem fem og 17 år, der udfører børnearbejde, reduceret med en tredjedel.

* Andelen af personer, der lever i ekstrem fattigdom, er siden 1989 faldet fra 47 procent til 18 procent.

Kilde: Unicef

/ritzau/

Mest Læste

Annonce