2014 blev et skidt år for pressefriheden i verden

Infrastruktur

12/02/2015 10:34

Nick Allentoft

Ifølge Journalister uden grænser er ekstreme grupper skyld i ringere arbejdsvilkår for medier og journalister.

Pressefriheden led sidste år et markant knæk på grund af ekstremistiske grupper som Islamisk Stat og Boko Haram, oplyser den internationale organisation Journalister uden grænser (RSF) torsdag i sin årlige statusrapport.

Ifølge Journalister uden grænsers pressefrihedsindeks skete der 3719 såkaldte frihedsbrud mod journalister i 2014. Det er en stigning på otte procent i forhold til året før.

Der føres ifølge organisationen en "informationskrig" i forbindelse med konflikterne i Ukraine og Mellemøsten, hvor medier og journalister er blevet et direkte mål for drab, bortførelser og afpresning.

Islamisk Stat i Irak og Syrien, Boko Haram i Nigeria og Cameroun samt kriminelle organisationer i Italien og Latinamerika bruger alle "frygt og trusler om repressalier til at få journalister og bloggere, der ikke danser efter deres pibe, til at tie", skriver RSF i rapporten.

De værste steder i verden for pressefriheden er i Iran, Kina, Syrien og Nordkorea.

De bedste lande i verden for pressefriheden er i Skandinavien, hvor Finland, Norge og Danmark topper listen over de 180 lande, der er blevet målt og vejet.

Herudover er lande som Canada, Sverige og Holland også at finde i toppen af listen.

USA ligger blot nummer 49 på listen, hvilket er tre pladser lavere end sidste år. Det skyldes ifølge Journalister uden grænser, at den amerikanske regering fører en informationskrig mod WikiLeaks og andre grupper, der kæmper for sandheden.

Rusland er nummer 152 år på listen efter at have indføret "en ny række af drakoniske love", blokering af hjemmesider og pres på uafhængige medier.

Blandt de positive overraskelser er Jamaica, der ligger på en niende plads. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce