225-timers regel skaber kreative løsninger: Kommuner hjælper borgere med småjobs

Velfærd

14/08/2017 14:04

Nick Allentoft

Siden april har Aarhus Kommune tilbudt småjob til borgere, der er i risiko for at blive trukket i kontanthjælp. Det har inspireret flere kommuner til at gøre det samme.

Flere kommuner viser interesse for at omgå regel, der kan trække borgere i kontanthjælpen. Det skriver Avisen.dk

Aarhus Kommune står bag modellen, hvor ledige bliver sat til at samle skrald for at redde dem fra den såkaldte 225-timers-regel.

Reglen, som blev indført sidste år sammen med kontanthjælpsloftet, betyder, at kontanthjælpsmodtagere, der ikke har arbejdet i mindst 225 timer det seneste år, bliver skåret op mod 1000 kroner i deres månedlige ydelse. Men i Aarhus opretter kommunen ordinære små-job til de ledige, så de undgår at blive trukket i kontanthjælpen.

- Det er en tåbelig lovgivning. En hel masse mennesker kommer til at stå uden forsørgelse og ryge helt ned på bunden af samfundet, siger rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Århus Kommune, Thomas Medom (SF), til Avisen.dk.

Thomas Medom fortæller, at han siden april er blevet kontaktet af andre kommuner, der ønsker at høre mere om konceptet. Det samme er afdelingsleder Helle Keblovszki fra Jobcenter Aarhus.

En af de kommuner, der er blevet inspireret af Aarhus-modellen, er Roskilde. Her er man i kommunens beskæftigelses- og socialudvalg i gang med at diskutere mulighederne for at lave en lignende ordning.

- Vi interesseret i at finde en løsning, så vi ikke har børnefamilier, der er for fattige til at kunne have et almindeligt familieliv, hvor man kan betale regninger, husleje og have råd til almindelig indbosforsikring og alt det der helt basale, fortæller Susanne Lysholm Jensen (EL), der er medlem af social- og beskæftigelsesudvalget i Roskilde Kommune.

Loven foreskriver, at der skal være tale om 225-timers arbejde i ustøttede, ordinære stillinger. Det vil blandt andet sige, at stillingerne skal kunne søges af alle og ikke må være målrettet en bestemt gruppe borgere.

Selvom Aarhus Kommune har oprettet de 25 korttidsstillinger med henblik på at beskæftige de langtidsledige kontanthjælpsmodtagere, fastlår rådmand Thomas Medom, at konceptet er inden for lovens rammer.

- Alle kan søge de her stillinger, men vi er særligt opmærksomme på, at jobcentret og sagsbehandlere opfordrer de langtidsledige til at søge dem, siger Thomas Medom.

Siden april har kommunen tilbudt korttidsstillinger inden for oprydning og vedligeholdelse af byens arealer. 25 borgere er blevet ansat til at holde byen ren og pæn – fælles for dem er, at de har været langtidsledige og i risiko for at blive ramt af 225-timers reglen.

Ved at samle skrald, gøre bænke rene og feje byens gader i 15-37 timer om ugen i en tidsafgrænset periode opnår de ledige 225 timers arbejde og undgår at miste en del af kontanthjælpen.

- Tanken er jo, at lige præcis det her er noget, de fleste kan finde ud af, så lad os prøve at kombinere de her to gode hensigter og oprette en række ordinære stillinger og se, om vi rent faktisk kan få folk ind i faste job bagefter, fortæller Thomas Medom.

Hele historien hos Avisen.dk

Mest Læste

Annonce