Besparelser rammer ikke humanitær bistand

Politik

29/10/2014 10:40

Nick Allentoft

Regeringen vil ikke spare på den humanitære bistand, når der skal findes penge til asylområdet. Besparelserne bliver afgørende i forhandlingerne om finansloven.

Regeringen vil spare 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden for at finansiere det øgede antal asylansøgere, men besparelserne kommer så vidt muligt ikke til at ramme den humanitære bistand og hjælpen til de mennesker, der flygter fra hus og hjem eller er fanget i konflikt.

Det fastslår udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en mail til Ritzau. I øjeblikket forhandler regeringen finanslov med SF og Enhedslisten, og det er her, man skal blive enige om, hvor pengene eventuelt skal findes.

- Vi ser på alle områder, men vil tilrettelægge omlægningen, så vi i videst muligt omfang friholder den humanitære bistand og nærområde-indsatserne, der hjælper de mennesker, som er flygtet fra hus og hjem eller fanget i konflikt, skriver Mogens Jensen.

Den danske udviklingsbistand udgør cirka 16,9 milliarder kroner. Heraf er de 12,5 milliarder endnu ikke bundet af en bindende kontrakt i de lande, hvor man havde tænkt sig at bruge dem.

Derfor kan besparelserne ramme bredt.

Ifølge Ritzaus oplysninger vil regeringen finde pengene på landeprogrammer, primært i Afrika, samt på en række organisationer, der havde forventning om at modtage pengene næste år.

I de politiske forhandlinger står regeringen over for SF og Enhedslisten. De er begge arge modstandere af at skære et milliardbeløb i udviklingsbistanden, og asyl-spørgsmålet har nu vandret ind ad hoveddøren ved forhandlingerne om næste års finanslov ovre hos finansminister Bjarne Corydon (S).

Og beskeden fra udviklingsministeren om at friholde den humanitære bistand fra besparelserne, forbedrer ikke Enhedslistens humør væsentligt.

- Det er selvfølgelig godt at friholde den akutte katastrofehjælp, som man eksempelvis bruger ved tsunamier eller sultkatastrofer, siger partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Men det ændrer ikke ved, at man benhårdt rammer fattigdomsbekæmpelsen som at sørge for rent drikkevand eller uddannelse til fattige piger, siger hun.

Det er en bunden opgave for regeringen at finde penge til den øgede asylstrøm, og det ser ud til at blive det helt store stridspunkt i forhandlingerne om næste års finanslov.

Regeringen har på forhånd blankt afvist de røde støttepartiers hedeste ønsker om at ændre i dagpengesystemet. Og nu er der så kommet milliardbesparelser på et område både EL og SF prioriterer højt ind fra siden.

Rent regnskabsteknisk kan man muligvis trække 620 millioner kroner fra de 2,5 milliarder uden at det vil gå ud over konkrete udviklingsprojekter. Det svarer til den stigning i kroner og ører, som regeringen har lagt op til i bistanden næste år.

Men så skal der stadig findes 1,9 milliarder. Det er den øvelse, de sidder med i Finansministeriet de kommende uger.

Det var statsminister Helle Thorning-Schmidt selv, der for alvor skød asyldebatten i gang ved Folketingets åbning.

Her annoncerede Thorning regeringens plan om at stramme reglerne for familiesammenføring, så asylsøgere, der ikke er personligt forfulgte, skal vente et år med at få deres familie til Danmark.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce