Betalingsbalancen slår rekord: Største overskud i 60 år

Ledelse

09/04/2014 10:34

Rekordoverskuddet på betalingsbalancen får dog ikke kun ros af økonomer. Det er også et sygdomstegn, lyder det

Betalingsbalancens overskud landede på 9,5 milliarder kroner i februar i år. Det er 1,6 milliarder kroner mere end i januar, viser tal fra Danmarks Statistik. Ser man et år tilbage, er stigningen på 3,1 milliarder kroner.

- Set over de seneste 12 måneder er overskuddet dermed nu på 138,3 milliarder kroner. Det er det største overskud, der har været på betalingsbalancen i mere end 60 år, siger Jan Størup Nielsen, senioranalytiker i Nordea.

Nordea påpeger, at overskuddet umiddelbart er en stor styrke for Danmark. Men bemærker, at en meget stor del af det nuværende overskud stammer fra en stadig voksende dansk nettoformue over for udlandet på mere end 735 milliarder kroner.

- Selv om det historisk store overskud på betalingsbalancen giver stor styrke til dansk økonomi, er det også et sygdomstegn for dansk økonomi, siger Jan Størup Nielsen.

- Det skyldes, at den stagnerende import vidner om en svag indenlandsk efterspørgsel i kølvandet på en lang periode uden vækst i dansk økonomi, siger han.

Overskuddet på betalingsbalancen kan ikke ses som et tegn på økonomisk vækst. Snarere det modsatte lyder det fra Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

- Det flotte betalingsbalanceoverskud giver desværre ikke ekstra frihedsgrader i den økonomiske politik, men det er med til at understøtte de rekordlave renter, siger Steen Bocian.

I februar steg eksporten med 4,9 procent, mens importen kun steg med 1,9 procent.

- De danske virksomheder klarer sig ganske godt i den internationale konkurrence, hvilket er afgørende, idet Danmark er en lille åben økonomi, der lever af industriproduktion, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom hos BRF Kredit.

Det er olien, der trækker eksporten op. Især Storbritannien og USA har øget deres oliekøb kraftigt i Danmark, hvilket gavner betalingsbalancen.

- Udviklingen betyder, at der er et overskud på hele 8,7 milliarder kroner, når man ser på handelsbalancen. Alene som følge af det øgede oliesalg til USA steg eksporten til USA med hele 17,6 procent i årets første kvartal, siger Ulrikke Ekelund.

Til gengæld faldt eksporten til Tyskland med 5,7 procent og til Sverige med 6,1 procent.

- Det er naturligvis godt, at danske virksomheder har succes i USA, men det er med malurt i bægeret. Tyskland og Sverige er nogle af vores vigtigste handelspartnere, så det, at vi taber terræn i netop disse lande, er bekymrende, siger Ulrikke Ekelund.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce