Betalingsbalancen slår rekord: Største overskud i 60 år

Rekordoverskuddet på betalingsbalancen får dog ikke kun ros af økonomer. Det er også et sygdomstegn, lyder det

Betalingsbalancens overskud landede på 9,5 milliarder kroner i februar i år. Det er 1,6 milliarder kroner mere end i januar, viser tal fra Danmarks Statistik. Ser man et år tilbage, er stigningen på 3,1 milliarder kroner.

- Set over de seneste 12 måneder er overskuddet dermed nu på 138,3 milliarder kroner. Det er det største overskud, der har været på betalingsbalancen i mere end 60 år, siger Jan Størup Nielsen, senioranalytiker i Nordea.

Nordea påpeger, at overskuddet umiddelbart er en stor styrke for Danmark. Men bemærker, at en meget stor del af det nuværende overskud stammer fra en stadig voksende dansk nettoformue over for udlandet på mere end 735 milliarder kroner.

- Selv om det historisk store overskud på betalingsbalancen giver stor styrke til dansk økonomi, er det også et sygdomstegn for dansk økonomi, siger Jan Størup Nielsen.

- Det skyldes, at den stagnerende import vidner om en svag indenlandsk efterspørgsel i kølvandet på en lang periode uden vækst i dansk økonomi, siger han.

Overskuddet på betalingsbalancen kan ikke ses som et tegn på økonomisk vækst. Snarere det modsatte lyder det fra Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

- Det flotte betalingsbalanceoverskud giver desværre ikke ekstra frihedsgrader i den økonomiske politik, men det er med til at understøtte de rekordlave renter, siger Steen Bocian.

I februar steg eksporten med 4,9 procent, mens importen kun steg med 1,9 procent.

- De danske virksomheder klarer sig ganske godt i den internationale konkurrence, hvilket er afgørende, idet Danmark er en lille åben økonomi, der lever af industriproduktion, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom hos BRF Kredit.

Det er olien, der trækker eksporten op. Især Storbritannien og USA har øget deres oliekøb kraftigt i Danmark, hvilket gavner betalingsbalancen.

- Udviklingen betyder, at der er et overskud på hele 8,7 milliarder kroner, når man ser på handelsbalancen. Alene som følge af det øgede oliesalg til USA steg eksporten til USA med hele 17,6 procent i årets første kvartal, siger Ulrikke Ekelund.

Til gengæld faldt eksporten til Tyskland med 5,7 procent og til Sverige med 6,1 procent.

- Det er naturligvis godt, at danske virksomheder har succes i USA, men det er med malurt i bægeret. Tyskland og Sverige er nogle af vores vigtigste handelspartnere, så det, at vi taber terræn i netop disse lande, er bekymrende, siger Ulrikke Ekelund.

/ritzau/

 
Emneord: Betalingsbalancen, Økonomisk vækst, Steen Bocian, Betalingsbalanceoverskud, International konkurrence
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 01.06.21 Ledelse
  Direktør for Landbrugsstyrelsen fratræder

  Stillingen som direktør vil snarest muligt blive slået op efter gældende regler.

 • 01.04.20 Politik
  Nationalbanken: Coronavirus betyder stor men midlertidig nedgang i dansk økonomi

  Højkonjunkturen i dansk økonomi har fået en brat ende i begyndelsen af 2020. Udbruddet af coronavirus og de tiltag, der er foretaget for at inddæmme den, har betydet en kraftig nedgang i den økonomiske aktivitet. Nationalbanken har i en analyse opstillet tre scenarier, som viser, hvor hårdt den økonomiske aktivitet i Danmark kan blive ramt. Der er exceptionelt stor usikkerhed forbundet med disse scenarier.