Betjent: Udenrigsministeriet bad politiet om indgreb ved Kina-besøg

Udenrigsministeriet bad om, at kinesisk leder ikke så demonstration, siger betjent under Tibet-afhøring.

Det var Udenrigsministeriet, som i 2002 bad politiet om at sikre, at en højtstående kinesisk leder på besøg ikke fik set demonstranter.

Den opsigtsvækkende udtalelse kommer onsdag under en afhøring i Tibetkommissionen. Dens opgave er at afdække, om politiet har hindret borgere i at ytre sig og forsamle sig under kinesiske besøg - og i givet fald hvorfor.

Det er en pensioneret vicepolitikommissær, som kommer med oplysningen om, hvad der i et par sætninger tilsyneladende stod i en tidlig version af den såkaldte operationsbefaling.

- Der stod, at vi efter anmodning fra Udenrigsministeriet skulle sikre, at kortegen ikke kom forbi negative demonstranter, siger Henning Peter Dahl.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Dengang var han leder af hundeafdelingen i Københavns Politi. Ved store operationer var han en af de såkaldte indsatsledere. Han skulle stå på gaden.

Oplysningen om opfordringen fra Udenrigsministeriet fremgår dog ikke af den version af operationsbefalingen, som Tibetkommissionen har fået udleveret, fremgår det af afhøringen. Den finder sted i et lokale i Retten på Frederiksberg. 

Her vil udspørger Jakob Lund Poulsen vide, om der blev talt blandt betjentene om opfordringen. 

- Det gav anledning til, at vi snakkede om, at med den formulering må det være politisk afstemt, at vi skulle sikre, at der ikke var negative demonstranter, forklarer den tidligere vicepolitikommissær.

Han udtaler sig som vidne. Det vil sige, at han har pligt til at tale sandt.

Snakken om, at det måtte være politisk bestemt, gik over en kop kaffe, beretter han.

Udspørgeren vil vide, om han så gik til ledelsen med spørgsmål om forholdsordren.

- Nej, personligt tog jeg det sådan, at det var handlet af, at det skulle vi ikke forholde os til, forklarer Henning Peter Dahl.

Under planlægningen af større opgaver kom operationsbefalingen i en serie forskellige versioner, fordi der jævnligt kom tilføjelser eller ændringer, oplyser han.

Den kinesiske premierminister besøgte Danmark i september 2002. Ligesom en anden pensioneret leder forklarer Henning Peter Dahl, at politiets ledere søgte at hindre, at gæsten fik øje på demonstranter.

- Det blev slået fast, at det var vigtigt, at gæsten ikke så noget negativt, siger Dahl.

Onsdag finder de første afhøringer sted i Tibetkommissionen, efter at den blev gennedsat i sommer.

I den første beretning om besøg i 2012, 2013 og 2014 var konklusionen, at politiet gav klart ulovlige ordrer om at hindre borgere i at ytre sig og forsamle sig ved den kinesiske præsidents statsbesøg i 2012. 

I den forbindelse afviste alle afhørte, at ordren skyldtes pres fra Udenrigsministeriet. Men kommissionen konkluderede, at politiets beslutninger blev til på grund af en særlig stemning, som Udenrigsministeriet og PET havde skabt.

/ritzau/

 

 

 

 
Emneord: Tibet-sagen, Tibetkommissionen, Københavns Politi, 291118
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 08.06.20 Politik
  Lønkompensationsordningen skal udfases

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om en udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning for lønmodtagere frem til og med 29. august. Herefter ophører ordningen.

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 28.11.18 Sundhed
  EU puster ”mere liv” i reproduktionsmedicinsk forskning

  Hospitaler, lægemiddelindustri og universiteter ønsker alle at satse massivt på bekæmpelsen af ufrivillig barnløshed og bygge videre på de lovende resultater af de seneste års intense dansk-svenske samarbejde.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.