Projekt Et bedre KBH

17/12/10 6:51

Administrator

Københavns kommune har lanceret hjemmesiden Et bedre kbh. Ifølge Frank Jensen er hjemmesiden lavet for at sikre større gennemsigtighed omkring de politiske og økonomiske processer (se evt. denne artikel i Politiken). Det er en prisværdig tanke og et rigtigt spændende projekt.

Som borger kan det være svært at holde styr på, hvad der blev meldt ud af i lokalpressen omkring årets budgetforlig, og hvad der rent faktisk gennemføres. Hvad blev lovet og planlagt - og hvordan går det med at gennemføre det?

Gennemskuelighed og overblik

Den opgave har man altså sat sig for at løfte i Københavns Kommune. På hjemmesidens forside findes en række bannere med umiddelbart uangribelige og positive budskaber som:

1300 færre på offentlig forsørgelse i udsatte boligområder

30 idrætsanlæg moderniseret i 2010

2,5 dage er sygefraværet faldet i kommunen siden 2007

Screenshot fra http://kk.dk/etbedrekbh

Super! Fantastisk! Rigtigt flot ... tror jeg nok. For her rammer vi ind i projektet store svaghed p.t. - det er langt sværere at finde de oprindelige målsætninger end de konkrete udmøntninger.

Kommune KPI - resultater og mål

Var målet 1000 eller 2000 færre på offentlig forsørgelse?

Om de 30 renoverede idrætsanlæg følger planer og mål har jeg svært ved at gennemskue, men jeg tror det går nogenlunde!

Og om sygedagene hedder det i forklaringen:

"Sygefraværet blandt Københavns Kommunes medarbejdere er faldet over 2,5 dage siden 2007. Dengang lå det gennemsnitlige sygefravær på 20,8 dage om året. I 2009 var tallet faldet til 18,3 dage, og den positive udvikling er fortsat i 2010. I årets første 6 måneder lå sygefraværet gennemsnitligt 0,1 dag under niveauet på samme tidspunkt sidste år."

Helt let at gennemskue er det altså ikke. Forholdet mellem resultat og mål er ikke særligt klart; jeg vil have klare KPI'er der er til at forstå.

Gennemsigtighed - bedre fremstilling og de dårlige historier

Hatten af for et spændende (udviklings)projekt. Det er en vigtig opgave man har sat sig for at løse, og mange kommuner kunne med fordel lade sig inspirere af projektet. Forudsætningen for at gøre borgerne mere interesserede og deltagende i det lokalpolitiske liv er klar og letforståelig kommunikation.

Men det halter stadig med gennemsigtigheden; fremstillingen er simpelthen ikke god nok. Ligesom man blæser tallene for gennemførte projekter stort op, burde man blæse måltallene op i størrelse. Giv mig store farvede dashboards der kommunikerer klart og entydigt om det går godt eller skidt!

Og med løftet om gennemsigtighed følger iøvrigt forpligtigelsen til at fortælle de dårlige historier, som vel også findes. Det eneste negative tal jeg lige er stødt på vedrører antallet af indbrud.

Det lugter lidt af "godt nyt fra borgmesterkontoret", og det er en skam for ideen kan jeg godt lide!

Udgivet af Rune Mejlvang på Manden fra kommunen den 16. december 2010.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce